22-10-2023

Stambeni krediti prešli 570 miliona, CBCG neće ograničiti kamate

Centralna banka Crne Gore ne planira da preduzima mjere kojim bi zaštitila građane koji vraćaju stambene kredite sa varijabilnim kamatnim stopama.

Stambeni krediti prešli 570 miliona, CBCG neće ograničiti kamate | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

To proizilazi iz odgovora koje su Portalu RTCG dostavili iz CBCG, gdje navode da su pravovremeno djelovali u partnerskom odnosu sa bankama, što je rezultiralo stabilnošću u segmentu stambenih kredita koji, kako kažu, u ovom trenutku ne predstavljaju prijetnju po finansijsku stabilnost i ne zahtijevaju preduzimanje daljih mjera.


Na kraju avgusta, prema podacima CBCG, dugovanja za stambene kredite iznosila su 579 miliona eura.

Prema podacima Kreditnog registra prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na stambene kredite su na kraju avgusta ove godine iznosila je 4,96%, dok stambeni krediti sa varijabilnom kamatnom stopom čine nešto manje od 10% ukupno odobrenih stambenih kredita.

U septembru je Narodna banka Srbije na 15 mjeseci ograničila kamatnu stopu na stambene kredite do 200.000 eura. Nominalna kamatna stopa na kredit uzet do kraja jula 2022. godine – ne smije da pređe 4,08 odsto. Odluka NBS je tehnički izbacila euribor iz računice do kraja 2024. godine. Kako su ranije objavili mediji u Srbiji, ta promjena je umanjila rate u prosjeku za 20 odsto. Neko ko plaća ratu 500 eura – od oktobra će plaćati 100 eura manje.

U CBCG kažu da je njihova analiza sprovedena od 30. 06. 2022. godine do 31. 08. 2023. godine pokazala da je u strukturi stambenih kredita došlo do značajnog smanjenja kredita sa varijabilnom kamatnom stopom i to sa 35,08% na 9,9%.

Kako navode to je posljedica preporuke Centralne banke Crne Gore poslovnim bankama, iz septembra 2022. godine, da banke pripreme programe zaštite klijenata, uključujući obavezu informisanja o svim rizicima koje ovakva vrste proizvoda sadrži, odnosno da se klijentima, ukoliko to žele, po povoljnim uslovima omogući prelazak sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu.

„To je učinjeno zbog rasta euribora koji je uticao i na rast varijabilne kamatne stope na stambene kredite“, poručuju iz CBCG.

Pored toga kako navode kvalitet stambenih kredita dobar.

„Bez obzira na rast stambenih kredita u posmatranom periodu za 17%, nominalni iznos nekvalitetnih stambenih kredita se smanjuje za 26%. To je i uticalo na smanjenje učešća nekvalitetnih stambenih kredita u njihovom ukupnom portfoliju i to sa 3,12% na 1,98%. Svi povoljni trendovi koji su prethodno navedeni ukazuju na stabilnost ovog segmenta bankarskog portfolija“, poručuju iz CBCG.

Uprkos ekonomskoj krizi i rastu kamatnih stopa, kvalitet stambenih kredita odobrenih fizičkim licima se poboljšava, poručuju iz CBCG.

“To je u velikoj mjeri posljedica preporuka koje je pravovremeno donijela Centralna banka, kojom je od banaka zahtijevana priprema programa zaštite klijenata. Pravovremenost u djelovanju, uz partnerski odnos sa bankama, rezultirala je stabilnošću u segmentu stambenih kredita, koja u ovom trenutku ne predstavlja prijetnju po finansijsku stabilnost i ne zahtijeva preduzimanje daljih mjera“, saopšteno nam je iz CBCG.

Stambeni krediti za četiri godine uvećani za oko 200 miliona eura