24-12-2021

Statue kernje krase šetalište u Petrovcu

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) je poklonilo Petrovcu tri statue ribe kernje koje će krasiti šetalište pored mora. Kako je saopšteno, statue su postavljene u centru odnedavno proglašenog zaštićenog područja u moru (ZPM) Katič, a riba kernja je simbol ovog ZPM, “ali i ogledalo našeg podmorja”.


Foto: PCNEN

Dvije male statue izrađene od kamena, dugačke po 45cm, poklonjene su poznatim petrovačkim restoranima “Tramontana” i “S&M”.

“Veličina statua simbolično predstavlja i vizuelno podsjeća na to da je u Crnoj Gori zakonom zabranjen lov na kernje (E. marginatus) koje su kraće od 45cm. Ova zabrana uvedena je u mnogim zemljama u čijem moru žive kernje, i predstavlja jedan od mehanizama kojima čovjek pruža podršku procesu obnove njenih populacija”, robjašnjeno je u saopštenju CDE.

Statue je izradio Nikola Mirić iz Knap studia, a aktivnost njihove izrade i postavke dio je projekta ,,Podrška lokalnoj zajednici u zaštiti i promociji potencijalnog ZPM Katič’’ koji je podržan od strane Partnerskog fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

Izvor: PCNEN