23-01-2023

Stigao Fronteksov helikopter, otežana potraga za nestalim dječakom

Šesti je dan potrage za 13-ogodišnjim N.V. kojeg je 17. januara uveče, kod hotela „Plaža“ povukao talas u more. Zbog pojačanog vjetra, podizanja mora i smanjene vidljivosti usljed niske oblačnosti i pljuskova, juče je prekinuta potraga u moru, dok na kopnu danonoćno traje. U potragu se oko 10:00 sati uključio Fronteksov helikopter.


Foto: Arhiva/TVCG

Kako je za RTHN kazao komandir Službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović, potraga na kopnu je konstantna, a iz vazduha i u moru zavisi od vremenskih uslova, koji nikako da se poboljšaju.

"Jutros smo nastavili pretragu terena od Njivica obalom prema Meljinama. Zbog lošeg vremena helikopter Vojske Crne Gore ni danas neće moći da se uključi u potragu, a opet je stigao specijalizovani Fronteksov helikopter. Ronioci Regionalnog centra Bijela su u pripravnosti na obali i čekaju da se more malo smiri, jer su talasi ogromni", kazao je Ćirović.

Ronioci su juče uložili maksimalne napore, iako je vidljivost bila minimalna, a vazduhoplovstvo nije moglo da učestvuje zbog loših meteo uslova, kazao je za RTHN pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.

"Skuterima i čamcem Ribarske inspekcije sa 3D sonarom pretraživan je akvatorijum od Rta Kobila, preko Njivica i Škvera do Meljina. Helikopter Vojske Crne Gore je spreman da poleti, čim to vremenski uslovi dozvole, kao i Fronteksov iz Italije i Hrvatske, tako da ćemo kombinovati potragu i sa mora i sa kopna, a uključićemo i dodatne snage, čim se vrijeme stabilizuje", kazao je Lukšić.


(Portal RTCG)