06-04-2022

Stigle prijave da su neki đaci radili test uz pomoć telefona

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će ispitati navode da su tokom eksterne provjere znanja iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti pojedini osnovci juče prepisivali i koristili mobilne telefone prilikom rješavanja testova, kazali su iz MPNKS Pobjedi.

Stigle prijave da su neki đaci radili test uz pomoć telefona | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Eksterna provjera znanja za deveti razred počela je juče i traje do četvrtka.

Pojedini profesori ili roditelji javili su se juče predstavnicima NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore i obavijestili ih da su uočili nepravilnosti tokom polaganja ove vrste testa.

"Upravo traje eksterni ispit iz CSBH jezika i književnosti. Koriste se mobilni telefoni. Smatram da je ovo bruka i sramota za sve institucije, a posebno zbog djece koja nijesu sklona ovakvom načinu izrade testova. Nije prvi put, ali je vrijeme da se stane na kraj", sadržina je poruke koju su dobili.

Iz Ministarstva su pozvali sve roditelje, učenike ili nastavnike koji imaju bilo kakav dokaz ili primjedbu, da im se obrate.

"I pored toga, Ministarstvo će ispitati navode o prepisivanju i korišćenju mobilnih telefona tokom provjere znanja", kazali su Pobjedi.

Ko je odgovoran

MPNKS je napomenulo da su direktori škola, školski koordinatori, test-administratori, ocjenjivači, učenici i svi koji su uključeni u pripremu i sprovođenje male mature dužni da se ponašaju u skladu s Pravilnikom koji je donijelo Ministarstvo i i Uputstvom za realizaciju, koje donosi Ispitni centar.

Čekamo odgovore i od Ispitnog centra.

Prošle godine, takođe, se pisalo o zabilježenim neregularnostima tokom polaganja ovih testova. Pojedini učenici su prije početka rješavanja testova eksterne provjere znanja fotografisali stranice testa i slali ih putem društvenih mreža drugim đacima kako bi mogli da pripreme odgovore.

Fotografisali test i slali na društvene mreže

Fotografisani su djelovi testova maturskog i stručnog ispita za crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Sva testiranja u svim crnogorskim školama počinju u isto vrijeme, a đaci su ulazili u učionice pola sata prije toga. Pretpostavlja se da su neki od njih, nakon što ih je profesor koji ih nadgleda prozvao da uđu u učionicu, iskoristili određenu situaciju i fotografisali pitanja.

Ova situacija se ponavljala u osnovnim i srednjim školama Crne Gore, a upućeni su govorili da je ovo problem koji datira od ranije.

U članu 21 postojećeg pravilnika Ispitnog centra piše da prije početka provjere znanja član komisije, odnosno test-administrator, daje odgovarajuća uputstva učenicima koja se odnose na način rada i ponašanja, saopštava da je učenik dužan da zadatak radi samostalno, upućuje na način izrade zadatka i upotrebu dozvoljenih pomagala u skladu sa ispitnim katalogom. Unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u prostoriju u kojoj se obavlja provjera znanja nije dozvoljeno.

Profesori pomagali, radili umjesto đaka

Pisali smo tada i da su u pojedinim osnovnim školama profesori đacima pomagali tako što su ispisivali odgovore na pitanja. Neki su radili i testove umjesto đaka, te su dozvoljavali đacima da međusobno prepisuju.

Tada je saopšteno i da se rezultati testiranja neće poništavati, jer nije bilo masovnog kršenja pravila.

Ranije se, pored ostalog, pominjala kao opcija da se organizuje polaganje testova u većim salama, recimo, u Sportskom centru u Podgorici gdje bi postojali ometači za internet i time se obezbijedio bolji nadzor.