24-05-2023

Stjepović: Koalicija Aleksa i Dritan - Hrabro se broji, neće dozvoliti da ekološka tranzicija ponovo podijeli ljude

Demokrate i Ura i Koalicija Aleksa i Dritan - Hrabro se broji, neće dozvoliti da ekološka tranzicija ponovo podijeli ljude, da ljudi ostanu bez posla i plata, da se bore za golu egzistenciju. Zato imamo jasan plan i na vrijeme predlažemo da počnemo intenzivnije da radimo na ekološkoj tranziciji, navodi se u saopštenju Duška Stjepovića, kandidat za poslanika na izbornoj listi "ALEKSA i DRITAN, HRABRO se broji!"


Foto: Demokratska Crna Gora

Saopštenje prenosimo integralno:

Hrabro brojimo 100 miliona subvencija građanima za ekološke projekte!

Loša trodecenijska vlast izložila nas je siromaštvu i upotrebi zastarjelih tehnologija koji uništavaju prirodne resurse koji nam omogućavaju zdrav život. Kao što vođenje zemlje ne smije pripasti jednoj stranci, jednoj opciji, tako i rješavanje klimatske krize nije pitanje jedne države, nego naš zajednički, globalni posao. Crna Gora mora postati dio svjetske zajednice i skupa moramo težiti solidarnosti i traženju novih modela za snabdijevanje energijom.

Na ovim izborima jasno kažemo da unaprjeđenju razvoja alternativnih vidova snabdijevanja električnom energijom i podržavamo korišćenje sunčeve energije i drugih obnovljivih izvora koji čuvaju životnu sredinu.

Nastavićemo sa projektima ugradnje solarnih sistema po subvencionisanim cijenama, dok svaka kuća u Crnoj Gori koja ispunjava uslove ne dobije svoj sistem proizvodnje besplatne električne enrgije. Pokrenućemo snažnu liniju subvencija za nabavku električnih automobila pod povoljnim uslovima. Takse za CO2 kredite koje su nekada završavale u džepovima tajkuna, usmjeriće se građanima posredstvom Eko fonda, kroz subvencije za energetsku efikasnost domaćinstava, solarne elektrane i električne automobile.

Na ovim izborima jasno kažemo da ćemo se truditi da nađemo načine kako da smanjimo emisije zagađenja koje dolaze iz teške industrije. Plan izgradnje zatvorenog lanca ekološki održive proizvodnje na sjeveru, od reciklažnog centra za selekciju otpada, korišćenje bio mase za proizvodnju struje, do proizvodnje cementa i građevinskog materijala, uz skladištenje Co2 koji ce se koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji, jedna je od najvećih investicija u posljednjim decenijama.

Na ovim izborima kažemo da imamo plan za podsticanje domaće proizvodnje i stvaranja sopstvenog lanca proizvodnje koji je najzdraviji za čovjeka i istovremeno najmanje štetan za prirodu. Podršku dajemo lokalnim prehrambenim lancima i ekološkoj proizvodnji hrane. Podržavamo i promociju hrane biljnog porijekla i njenu veću zastupljenost u ishrani.

Suočavanje sa klimatskim promjenama mora biti dio državne politike koja mora biti utkana u sve ostale politike kao što je ekonomska i zdravstvena politika i politika rada i zapošljavanja. Uloga naše države u suzbijanju klimatskih promjena mora biti veća, aktivnija i mora postati dio međunarodne politike sa jasnim lokalnim mjerama za suzbijanje krize.

Ekološka transformacija Crne Gore ključna je komponenta našeg časnog demokratskog djelovanja. Naša stranka i koalicija imaju najbolje stručnjake koji su nam se pridružili kada smo predstavili želju da se aktivnije posvetimo ovoj važnoj temi. Naši stručnjaci rade na regulaciji privrednih aktivnosti koji će biti usklađeni sa novom ekološkom politikom, rade na zaštiti čiste, pitke vode. Suština našeg političkog predloga zasniva se na subvencijama koje će država planski izdvajati za ekološku tranziciju. To se broji.

Svakako da ćemo hrabrim odlukama, kao i do sada, čuvati i ekološki unaprjeđivati sve naše vitalne i strateške energetske objekte.