10-02-2020

"Sto jedan otkucaj ljubavi" Boždara Nikolića Čarlija u Crvenom krstu

U četvrak, 13. februara u 18h u Crvenom krstu Budve biće održana promocija knjige "Sto jedan otkucaj ljubavi" Boždara Nikolića Čarlija.



O knjizi poezije će osim autora govoriti Ivona Medigović i Milica Vučinić. Moderator će biti Zorica Radenović.

Božidar Nikolić Čarli (1959) živi, radi i stvara u Baru. Četrdeset godina bavi se pisanjem poezije i do sada je objavio dvije zbirke pjesama: "Besjede o bitisanju" i "Sto jedan otkucaj srca". Čarlijeva pjesma “Feniks ptica” dobila je drugu nagradu literalnog konkursa festivala " Sunčan dan", koji organizovao Banatski kulturni centar u Novom Miloševu, u okviru Festivala umjetničkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Čarli je veliki humanista, misionar, ali i istaknuti sportista iz redova OSI populacije. Paraolimpijski je šampion i starstveni ljubitelj odbojke.

Najzapaženije rezultate je ostvario u atletici. Čarli je dok je još mogao da hoda bez pomagala, kao sportista-invalid sa cerebralnom paralizom, bio šest puta prvak Crne Gore u atletskom višeboju, a četiri puta i šampion SFRJ istim disciplinama.

Osvajač je četvrtog mjesta u trci na 400 m, na Olimpijadi osoba sa invaliditetom u Njujorku 1984. godine. Učestvovao je na deset beogradskih maratona, a 1993. je bio osvajač srebrne medalje u polumaratonu. Nerijetko se takmičio i sa fizički zdravim osobama i ostvarivao sjajne rezultate kao atletski gimnastičar širom bivše Jugoslavije. Pobjednik je i 15 kroseva Politike u Beogradu, u kategoriji osoba sa invaliditetom, u trci na 2000 metara.
Iako ga je, kako kaže, medicina odmah po rođenju otpisala iz zdravfih psiho-fizičkih osoba, Čarli je svojim životom I brojnim uspjesima demantovao sve ono što su mu po rođenju pripisali kao osobi sa cerebralnom paralizom.