31-03-2022

Stomatološka poliklinika uvela nove usluge

Stomatološka poliklinika Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uvela je nove usluge u liječenju spavalačke apneje /sleep apnea/, poremećaja koji se karakteriše ponavljanim prekidima disanja tokom sna.


Foto: KCCG

Iz KCCG-a su kazali da spavalačku apneju karakteriše prestanak disanja i izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve tokom spavanja u trajanju dužem od deset sekundi.

“Svaki dvadeseti čovjek, odnosno pet odsto opšte populacije pati od spavalačke apneje. Kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom, čija terapija slabo djeluje, ta pojava je čak 50 odsto”, rekli su iz KCCG-a.

Oni su dodali da je spavalačka apneja jedan od najčešćih uzroka iznenadnih smrti tokom sna.

Direktorica Stomatološke poliklinike KCCG Snežana Ražnatović navela je da su uveli upotrebu oralnih aparata u terapiji i protetsku terapiju kod bezubih pacijenata sa spavalačkom apnejom.

“Zahvaljujući načelnici Odjeljenja stomatološke protetike sa laboratorijom, Biljani Milošević osiguranici sada mogu da dobiju te usluge u Stomatološkoj poliklinici KCCG. Do sada se ova terapija nije sprovodila u javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori”, rekla je Ražnatović.


(MINA News)