28-02-2020

Stručnjaci tvrde: Evo kako ćete biti srećniji na poslu

Posao je često stresan, ali to ne znači da ne možete biti srećni na poslu - rekao je suosnivač "Team"-a Zak Holmkvist. On kaže da, iako se može činiti da ga je teško postići, osjećaj zadovoljstva presudan je i za zaposlene i za poslodavce.

Stručnjaci tvrde: Evo kako ćete biti srećniji na poslu | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: medium.com)

"Da biste izbjegli preopterećenost i povećali kreativnost i produktivnost, morate znati da radite u okruženju u kojem možete napredovati", kaže Holmkvist, a sa još nekoliko stručnjaka za karijeru je za "Business Insider" otkrio i kako možemo biti srećniji na poslu, prensi portal Radio Sarajevo.

Stavite profesionalno usavršavanje na prvo mjesto

Kao mnoga pozitivna iskustva, i sreća na poslu započinje s načinom na koji na njega gledate; kako na posao, tako i na ljude s kojima radite. Stavite profesionalni razvoj na prvo mjesto - bićete srećni na poslu ako znate da možete napredovati i učiti u svojoj kompaniji.

Otkrijte šta vas istinski motiviše

Mnogi ljudi su nezadovoljni na poslu jer nisu iskoristili ono što ih motiviše - ili nemaju smisla za taj posao ili im, pak, nedostaje povezanosti sa ljudima.

"Dobro razmislite o tome kako definišete užitak i uspjeh i pogledajte kako se to odnosi na ono što radite. Možda postoji veza između onoga što vas stvarno motiviše i odnosa prema projektima u kojima učestvujete ili timovima u kojima radite", kaže direktorica "Harmony Strategies Group"-e Kira Nurieli.

Napravite pregled ulaganja i u skladu s tim mijenjajte stvari

Sljedeća tri dana popišite sve zadatke na poslu i van njega i zabilježite koliko vas šta iscrpljuje. Uključite i slobodne aktivnosti.

"Nakon tri dana pregledajte svoj bilans. Zapitajte se postoje li neke promjene koje možete napraviti kako biste radili manje onoga što vas iscrpljuje, a više onoga što vas ispunjava", kaže licencirana psihoterapeutkinja u "BetterUp"-u, Sara Grinberg.

Pravite kratke pauze

"Odvojte petnaestak minuta dnevno za sebe kad ste na poslu - bilo da je to meditacija, šetnja, istezanje ili slušanje muzike, ako sebi dopustite više slobodnih trenutaka, bićete uzbuđeniji zbog posla koji radite i, takođe, bićete pod manjim stresom", savjetuje menadžerka za razvoj u "Rise Smart"-u, Penelope Breket.

Napravite "srećnu listu"

"Prestanite se uspoređivati sa stranicma na Internetu i napravite listu sopstvenih dostignuća i kvaliteta", savjetuje direktorica i osnivačica sajta "Career Contessa", Loren MekGudvin.

"Podsjetite se zašto ste se na samom početku radovali svom poslu. Većinu vremena smo uzbuđeni što započinjemo s novim poslom, ali s vremenom, kako se stres povećava, gubimo iz vida ono što je u njemu bilo uzbudljivo", kaže lajf kouč Ester Gonzalez Frimen.

Budite disciplinovani u odmoru

Da biste ostali produktivni i angažovani, važno je dati prednost brizi o sebi i odrediti da vam spavanje, hidratacija, prehrana i vježbanje budu prioriteti; inače nećete biti sretni na poslu ni drugdje", upozorava lajf kouč iz Njujorka Šefali Raina.

Ne budite dostupni 24/7

"Osim ako je riječ o izvanrednoj situaciji ili nekoj posebnoj okolnosti, zaposleni ne bi trebali biti dostupni 24 sata dnevno, a kompanije ne bi ni trebale sprovoditi politiku koja nalaže da vam je telefon uvijek uključen. Ono što svima treba je srećna radna snaga", kaže Holmkvist.

Izgradite mrežu kontakata

Neki od najdubljih odnosa u životu počinju na poslu. Potrebni su nam prijatelji, mentori i savjetnici da nam kažu i kad treba odustati od neke ideje, da nam daju stručne savjete, da nas razvesele i pomognu nam da pronađemo rješenja.

"Izgradnjom mreže kontakata mislim na razvijanje smislenih odnosa s ljudima kojima se divite i poštujete ih, koji vas podržavaju u vašem napretku i brinu o vašoj sreći, kao i vi o njihovoj", zaključila je direktorica i suosnivačica "Fireball Network"-a, Dina Bejkovic.

Izvor: Radiosarajevo.ba