05-11-2020

Studija: "Produženi kovid" moguća posledica teškog i trajnog oštećenja pluća

Naučnici koji su sproveli istraživanje kažu da su otkrili neke jedinstvene karakteristike SARS-CoVa-2, virusa koji prouzrokuje kovid-19, što bi moglo da objasni zbog čega je u stanju da nanese takvu štetu

Studija:

Foto: Ilustracija, Shutterstock.com

Obdukcijom pluća ljudi koji su umrli od posledica kovida-19 patolozi su u većini slučajeva otkrili trajna i velika oštećenja, a to bi saznanje naučnicima moglo da pomogne da shvate šta se krije iza sindroma poznatog kao "produženi kovid", tokom kog pacijenti mjesecima pate od neprekidnih simptoma bolesti, piše Nn1.

Naučnici koji su sproveli istraživanje kažu da su otkrili neke jedinstvene karakteristike SARS-CoVa-2, virusa koji prouzrokuje kovid-19, što bi moglo da objasni zbog čega je u stanju da nanese takvu štetu.

"Nalazi ukazuju na to da kovid-19 nije samo bolest pruzrokovana smrću ćelija zaraženih virusom, već je verovatno i posledica toga što te abnormalne ćelije dugo ostaju u plućima", rekao je Mauro Đaka, profesor na londonskom "King's College" i jedan od koautora studije.

Tim naučnika je između februara i aprila 2020. analizirao uzorke tkiva iz pluća, srca, jetre i bubrega 41 pacijenta umrlog od kovida-19 u italijanskoj Univerzitetskoj bolnici u Trstu.

U intervju za Rojters profesor Đaka je rekao da su, premda on i kolege nisu otkrili očite znake virusne infekcije ili perzistirajuću upalu na ostalim organima, ustanovili "velika oštećenja strukture pluća", pri čemu je "tkivo prepuno ožiljaka i oštećenja gotovo u potpunosti zamijenilo zdravo tkivo".

"Pretpostavljamo da je jedan od razloga takozvanog "produženog kovida" znatno i trajno uništenje zdravoga plućnog tkiva. Čak i ako se pacijent oporavi od posledica kovida, šteta koju ta bolest napravi može da bude velika", rekao je profesor.

Sve brojniji dokazi iz cijelog svijeta upućuju na to da manji broj pacijenata koji su preboljeli kovid-19 i koji se smatraju izliječenima od početne infekcije nakon toga mogu da osjećaju niz trajnijih simptoma, poput umora, otežanog disanja i takozvane mentalne magle koja nije prepoznato medicinsko stanje, ali je sve popularnija oznaka za skup simptoma koji pokriva nizak nivo energije, razdražljivost, umor, probleme s koncentracijom, glavobolje, zaboravnost, nedostatak motivacije, depresiju, teskobu i zbunjenost. Takvo se stanje često naziva "produženi kovid".

Profesor Đaka je rekao da je kod gotovo 90 odsto od 41 pacijenta uočeno nekoliko karakteristika jedinstvenih za kovid-19 u poređenju sa drugim oblicima upale pluća.

Jedna od njih je značajno zgrušavanje krvi u plućnim arterijama i venama, a kod drugih su neke plućne ćelije bile abnormalno velike i imale su puno jezgra, što je posledica spajanja različitih ćelija u pojedinačne velike ćelije u procesu poznatom kao stvaranje sincicija.

Rezultati istraživanja objavljeni u stručnome časopisu" Lancet eBioMedicine" ukazuju na to da je koronavirus i dalje bio prisutan u brojnim vrstama ćelija.

"Prisutnost ovih zaraženih ćelija može prouzrokovati velike strukturalne promjene uočene u plućima, koje mogu potrajati nedjeljama ili mjesecima, pa bismo na taj način mogli da objasnimo produženi kovid", rekao je profesor Đaka.



(Vijesti)