02-09-2020

Suđenje Joanikiju i osmorici sveštenika neće se održati 4. septembra

U nikšićkom Osnovnom sudu neće biti održano suđenje zakazano za 4. septembar episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti.


Foto: Vijesti

Jedan od advokata odbrane, Sava Kostić, rekao je agenciji MINA da će zakazano ročište glavnog pretresa biti odloženo, jer je sudija Igor Đuričković opravdano odsutan.

"O narednom roku održavanja ročišta biće dostavljeni pozivi", rekao je Kostić.

Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva navedeno je da su tog dana, kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada".

Na dan održavanja litije, kako su ranije izjavili okrivljeni, nije bilo zaraženih od koronavirusa u Nikšiću.

Vladika i sveštenici su uveče nakon litije bili zadržani u zgradi nikšićkog Centra bezbjednosti 72 sata.


Izvor: Mina/Vijesti