20-06-2017

Svečano uručenje diploma na Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku

Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva, jedini fakultet iz ove oblasti u Crnoj Gori i okruženju, proslavio je danas pet godina rada u Budvi i devet od formiranja u Beranama, uz svečano uručenje diploma generaciji studenata koja je diplomirala u poslednjih godinu dana.

Svečano uručenje diploma na Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku | Radio Televizija Budva

"Osnovni cilj Fakulteta je obrazovanje diplomiranih inženjera u saobraćaju, komunikacijama i logistici zasnovanog na najsavremenijim znanjima, teoriji i praksi, iz oblasti drumskog, vazdušnog, željezničkog i poštanskog saobraćaja, komunikacija i logistike", kazao je, između ostalog, dekan prof. dr Vujadin Vešović.



Kako je naglasio, kadrovi su najznačajniji resurs kako države tako i privrede i naučnih istitucija.

"Sve razvijene zemlje poklanjaju izuzetnu pažnju kadrovima. Postoji jedna maksima koja glasi: Ako hoćete neku državu da uništite, uništite im obrazovanje i sve ste završili. Smatra se da kadrovi mogu da nadomjeste nedostatak tehnologija i svega ostalog, jer oni stvaraju tehnologije. Zbog toga je i dan dodjele diploma na fakultetima najznačajniji dan, jer su ključni rezultati diplomirani studenti", istakao je dekan Vešović.



Jedna od 19 studenata, kojima su danas uručene diplome, je Marijana Piper iz Tivta kojoj nije smetalo četvorogodišnje putovanje da završi fakultet u roku i među najboljima.



"Nakon samog diplomiranja u oktobru prošle godine, osjećala sam se sjajno i mislila kako je, napokon, sve gotovo. Nema više učenja, truda, dolazaka na vježbe, predavanja, kolokvijume, ispite... Sa jedne strane sam srećna što se završio taj dio učenja, dok sam, sa druge strane, tužna jer je gotovo naše druženje i svi ti naši dani provedeni na fakultetu", kazala je Marijana Piper.

Držati diplomu u rukama poslije četiri godine studiranja je sjajan osjećaj i za Miloša Bakića sa Cetinja koji je, na istom Fakultetu, nastavio i postdiplomske studije.



"Nadam se da ću uskoro uspjeti i to da završim i kompletiram svoje školovanje, koje ću najviše pamtiti po sjajnim profesorima. Oni su dolazili sa strane i prenijeli svoje iskustvo i znanje. Nijesu nas opterećivali nepotrebnim, nego su nam prenijeli suštinu", istakao je Miloš Bakić.

Prema riječima Vešovića, studiranje na Fakultetu saobraćaja, komunikacije i logistike je, u početku, bilo po modelu 3 + 2, međutim sada je promijenjeno u 4 + 1.



"Inženjeri treba da budu članovi Inženjerske komore Crne Gore i moraju biti diplomirani, što znači da im je potrebno školovanje od četiri godine. Prve dvije su fundamentalne nauke i nakon treće ih presiječete, u sred struke. Zato smo, na inicijativu privrede, prešli na model 4 + 1", objasnio je Vešović.

On je podsjetio da je u Budvi diplomiralo 19 studenata, a dva kandidata magistrirala, dok grupa od skoro deset kandidata je u fazi izrade magistarske teze.