31-05-2019

Svjetski dan borbe protiv pušenja

Pušenje je danas jedan od najvećih problema zbog pogubnih posljedica za ljudsko zdravlje i okolinu. Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je zavisnost o pušenju među bolesti, a 31. maj proglašen je Svjetskim danom borbe protiv pušenja. Svake godine šest miliona ljudi umrijeće od direktnih posljedica upotrebe duvana i skoro 900.000 nepušača umrijeće zbog izloženosti duvanskom dimu.

Svjetski dan borbe protiv pušenja | Radio Televizija Budva

Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih hemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa i pedesetak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji disajni sastav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sastava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije pozivaju države na podizanje poreza na duvan s obzirom na to da istraživanja pokazuju kako su veći porezi posebno učinkoviti u smanjenju potrošnje duvana među skupinama s niskim prihodima, kao i u prevenciji početka pušenja kod mladih.

Povećanje tih poreza za 10 posto smanjuje potrošnju duvana za oko četiri posto u zemljama s visokim dohotkom i do 8 posto u većini zemalja s niskim i srednje visokim dohotkom, pokazuju istraživanja.