04-02-2019

Svjetski dan borbe protiv raka

Danas sa početkom u 12:30h u amfiteatru SMŠ "Danilo Kiš" obilježava se svjetski dan borbe protiv raka. Dr Ivančević će govoriti o bolestima raka, njihovoj pravovremenoj prevenciji, dijagnozi i liječenju.

Svjetski dan borbe protiv raka | Radio Televizija Budva

U Crnoj Gori godišnje od raka umre više od hiljadu osoba, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom 4. februara Svjetskog dan borbe protiv te bolesti.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa humanistom Žarkom Vučinićem - popularni „Kuvar Žarko” organizovalo je obrok za oboljele od raka. Ovim simboličnim gestom željeli smo oboljelim od najteže bolesti pokazati podršku i solidarnost, ali i široj javnosti ukazati na značaj podrške oboljelim i njihovim familijama.

Svake se godine 4. februara obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim.

U skladu sa ovim smjernicama slogan Svjetskog dana borbe protiv raka glasi: „Mi možemo pobijediti rak. Ja mogu pobijediti rak”.

Rak je epidemija modernog doba i pogađa sve generacije. Zato treba učiniti sve što možemo kroz preventivne preglede, brigu o sebi i kroz zdrav način života da ove bolesti bude što manje, pridržavanjem jednostavnih savjeta:
prestanite da pušite,
hranite se pravilno, raznovrsno,
budite fizički aktivni,
vodite računa o tjelesnoj težini,
izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu,
sa kancerogenim materijama rukujte prema uputstvu,
smanjite profesionalnu izloženost kancerogenim materijama korištenjem
zaštitne opreme,
izbjegavajte izlaganje stresu koliko možete i
redovno kontrolišite zdravlje kod svog izabranog doktora.

Na kraju obavezno upamtite, prevencija i rano otkrivanje su
najuspešnije oružje u borbi protiv raka!