15-10-2019

Svjetski dan čistih ruku: Prije i poslije jela treba ruke prati

Svjetski dan čistih ruku obilježava se 17.oktobra da bi se postiglo povećanje svijesti javnosti o značaju i o koristima od pranja ruku.


Pranje ruku spašava život

To bi trebalo da podstakne zemlje u svijetu da analiziraju običaj pranja ruku svog stanovništva, jer rezultati do sada obavljenih analiza pokazuju da higjenske navike nisu razvijene na potrebnom nivou pa zbog toga Svetski dan čistih ruku treba obeležavati i narednih godina.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2008. godinu proglasila Međunarodnom godinom sanitacije i Svjetski dan čistih ruku je bio centralni događaj u aktivnostima koje su dale podsticaj za mobilizaciju miliona ljudi širom svijeta da peru svoje ruke
sapunom i da se na taj način unaprijedi higijenska praksa.

Globalna inicijativa „Pranje ruku sapunom“ ima međunarodni karakter, i od 2001. godine uključuje u svoju djelatnost brojne svjetske organizacije među kojima su široj javnosti najpoznatije UNICEF i Svetska Banka.

Prvi put je Svetski dan čistih ruku obilježen 15. oktobra, 2008. godine, kod nas i u celom Svetu. Glavni cilj ustanovljenog Svetskog dana čistih ruku je razvoj kulture pranja ruku stanovništva, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Israživanja su dokazala da je pranje ruku sapunom jedna od najkorisnijih i sigurno najisplativijih mera sprječavanja bolesti praćenih prolivom i upale pluća, a upravo su te bolesti najodgovornije za umiranje djece do godine dana. Svake godine 3,5 miliona dece u svijetu ne dožive svoj prvi rođendan zbog proliva i upale pluća (dijareje i pneumonije). Dakle bez dileme: pranje ruku spašava živote! Uprkos tome što je pranje ruku sapunom jedna krajnje jednostavna a spasonosna mjera veliki je izazov promovisati jednu abstraktno dobru ideju i pretvoriti je u svakodnevno automatsko praktično ponašanje osobe koje se primenjuje uvek kada je to potrebno – kod kuće, u školi, u kritičnim momentima (posle upotrebe toaleta, pre i posle negovanja bebe, pre pripremanja hrane...) kao i u nekoj drugoj situaciji i okruženju, ali to je ono što se mora raditi u lokalnoj zajednici i širom svijeta.

Osnovne poruke koje obilježavanje ovog dana donosi su veoma jednostavne i dostižne:
Pranje ruku sapunom je spasonosna mjera koja je i tehnološki i finansijski lako ostvarljiva u svim zemljama i svim zajednicama;
Pranje ruku sapunom je pojedinačno (svakoj osobi) najisplativija zdravstvena intervencija;
Pranje ruku sapunom značajno smanjuje vjerovatnoću nastanka: dijareje (uključujući i koleru), intestinalne (crevne) infekcije, akutne respiratorne (disajnih puteva) infekcije i infekcije kože i očiju;

Pranje ruku samo vodom nije dovoljno – obavezno je korišćenje sapuna.

Jednostavna higijenska mjera pranja ruku sapunom - uvijek i neizostavno - kada je to potrebno smanjuje rizik (za 42 - 47%) od nastanka bolesti praćenih prolivom. Bilježi se, međutim, da širom svijeta, svake godine umire od dijareje uključujući i koleru 1,8 miliona ljudi. U ukupnoj smrtnosti od dijareje u 90% slučajeva su djeca u starosnoj grupi do 5 godina. Od svih smrtnih slučajeva uzrokovanih dijarejom smatra se da je 88% nastalo zbog neispravne vode, zbog ne odgovarajućih sanitarno- zdravstvenih mjera i zbog ne odgovarajuće higijene (lične i opšte). Šireg značaja su podaci UNICEF–a, prema kojima 280 miliona djece svieta - starosne grupe do 5 godina - živi u domaćinstvima koja nisu obuhvaćena sanitarno-zdravstvenim merama.

Na osnovu iznijetih, samo najvažnijih podataka, lako se može zaključiti zbog čega će širenje navike pranja ruku sapunom značajno doprineti dostizanju Milenijumskog cilja: Smanjenje umiranja djece u starosnoj grupi do pet godina za dvije trćine i to do 2015. godine. Ekonomske dobiti od postizanja ovog cilja vezanog za sanitarno-zdravstvene mjere mogu se lako izračunati – jedan dolar ulaganja donosi deset dolara dobiti.