01-12-2021

Tel Aviv najskuplji grad na svijetu, Damask najjeftiniji

Tel Aviv je najskuplji grad na svijetu za život zbog rastuće inflacije koja je uticala na porast troškova u čitavom svijetu, sudeći po danas objavljennim istraživanju.


Foto: Unsplash

Taj grad je ranije zauzimao peto mjesto, a sada je dospio na prvo dijelom zbog vrijednosti šekela u odnosu na dolar, te povećanja cijena prevoza i namirnica, navodi se u analizi britanskog lista Ekonomist (The Economist).

Pariz i Singapur su na drugom mjestu, a slijede Cirih i Hongkong, Njujork je na šestom, a Ženeva na sedmom mjestu, prenosi Frans pres.

Među prvih deset su Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Prošle godine su prvo mjesto dijelili Pariz, Cirih i Hongkong.

Ove godine su podaci sakupljeni u avgustu i septembru kada su cijene porasle i pokazuju da je prosječan rast bio 3,5 procenta u lokalnim valutama, što je najviša stopa inflacije zabilježena u proteklih pet godina.

Restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa su omele snabdijevanje robom, dovele do nestašica i većih cijena rekla je Upasana Dat (Dutt) iz Ekonomista, objasnivši da se taj uticaj jasno vidi ove godine, te da je izrazito porasle cijena nafte.

Glavni grad Irana popeo se sa 79. na 29. mjesto, među 173 grada, u kojima su upoređivane cijene roba i usluga, zbog sankcija SAD koje su uticale na rast cijena i nestašice.

Damask je označen kao najeftiniji grad na svijetu, prenijeli su izraelski mediji.


(Beta)