02-02-2023

Telefone u kutiju, pa na čas

Đaci osnovne škole "Savo Pejanović" u Podgorici, prije nego sjednu u školske klupe moraju odložiti telefone. Takvu odluku donijela je uprava škole jer su telefoni često odvlačili pažnju učenicima, a nerijetko je bilo i zloupotreba.



Foto: Ilustracija

očetak drugog polugodišta u OŠ "Savo Pejanović" donio je i nova pravila. Od danas djeca u učionice neće moći da unose mobilne telefone. To pravilo donijela je uprava škole na zahtjev nastavnika. Kako je saopštio Zoran Đukić, direktor škole, razlog ove inicijative je jer djeca u prekoračenoj mjeri ometaju nastavu, telefoniraju, pozivaju roditelje, dopisuju se jedni sa drugima, ali i snimaju profesore.

Nakon sastanka odjeljenjskih vijeća, a kasnije i sa nastavničkim vijećem, zajednički smo donijeli odluku da se obustavi unošenje telefona u učionicama. Napravili smo kutije sa numerisanim bojevima kao u dnevniku, da bi djeca tačno znala na koji broj trebaju da odlože svoj telefon. Obavezno je iskučivanje telefona kako zvono ne bi remetilo čas i kako bi se izgubila konekcija sa pametnim satovima. Kada se završi čas učenici mogu uzeti telefon i koristiti ga dok ne traje nastava. Sa ovom praksom počinjemo danas i nadamo se da će je svi poštovati – kazao je Đukić.


Đukić ističe da roditelji treba da budu svjesni da djeca moraju da isključe telefone na času i da se skoncentrišu na nastavu.


– Početkom školske godine poslali smo roditeljima pravila ponašanja djece u školi. Tu su naravno i obaveze koje učenici treba da ispunjavaju. Postoje i roditelji koji to nijesu poštovali i pozivali su djecu na času. Kako bi se tome stalo na kraj morali smo da uvedemo ovu praksu. U odjeljenjima ima po 30 učenika i zamislite da je svima dozvolimo da koriste telefone. Tu onda nema nastave. Postoje pravila i one se moraju poštovati – kaže Đukić.

Da bi i ostale škole trebalo da slijede ovaj primjer smatra Marina Nikić, iz Savjeta roditelja djece OŠ "Savo Pejanović".

– Podržavam inicijativu koju su pokrenuli profesori, jer treba da se uvede red. Ovo je sjajna ideja jer su djeca postala apsolutni zavisnici od telefona. Postoji i velika zloupotrba, jer se snimaju profesori i učiteljice i sadržaji se plasiraju na drušvenim mrežama. Djeca su dekoncentrisana na času, te će uklanjanje telefona doprinijeti boljoj pažnji. Oduzimanje telefona u toku časa podržavam. Ovo je pravi trenutak da reagujemo uz pomoć škole i da podstaknemo djecu na učenje, a ne na društvene mreže – kaže Nikić

Kako su ranije kazali iz Ministarstva prosvjete donošenje telefona u ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, škole bi trebalo da regulišu korišćenje digitalnih uređaja kućnim redom na nivou ustanove.

– Imajući u vidu da je Strategija za digitalizaciju obrazovnog sistema usvojena u decembru 2021. godine, smatramo da je pravilna upotreba ovih tehnologija u vaspitno-obrazovnom procesu korisna, te predstavlja neizostavan dio nove vizije obrazovanja kojom pripremamo mlade za život i rad u društvu visokih kompetencija – naveli su iz ministarstva.

Izvor: DAN