20-07-2022

Terzić: Moja ambicija je da Centar bezbjednosti Budva bude najbolji u Crnoj Gori

Dugogodišnji policijski službenik Nikola Terzić početkom mjeseca imenovan je za načelnika budvanskog Centra bezbjednosti, a gostujući u Jutarnjem programu TV Budva nedavno je govorio o tome koji su glavni izazovi sa kojima se policija susreće u metropoli turizma tokom ljetnje turističke sezone. Terzić se osvrnuo i na borbu protiv organizovanog kriminala, kapacitete Centra bezbjednosti Budva, a prezentovao je i rezultate rada policije za prvih deset dana jula mjeseca.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

“Jedan od izazova tokom ljetnje turističke sezone u Budvi je najprije regulisanje saobraćaja, a onda, naravno, održavanje stabilnog stanja javnog reda i mira. Isto tako morate na adekvata način preventivno djelovati u smislu praćenja kretanja organizovanih kriminalnih grupa koje nažalost i u Budvi funkcionišu i sprovode svoje aktivnosti. Izazov je takođe i boravak članova kriminalnih grupa iz regiona, koji dolaze u Budvu prije svega zbog noćnog provoda”, kazao je načelnik budvanske policije.

Terzić je, osvrćući se na ubistvo visokopozicioniranog člana škaljarskog klana Milića - Minje Šakovića, demantovao da je taj događaj bio razlog za kadrovske promjene u Centru bezbjednosti Budva. Takođe, pojasnio je na koji način lokalna policija može pomoći u suzbijanju ove jako opasne vrste kriminaliteta.

“Smjene u CB Budva nemaju nikakve veze sa ubistvom Šakovića, da razriješimo tu dilemu. Da li se to ubistvo moglo spriječiti? Mislim da vrlo teško. Dakle, to kažem kao neko ko je bio dugogodišnji inspektor i ko je radio na predmetima organizovanog kriminala. Međutim, kada imate ovakva krivična djela, samo je pitanje na kojoj teritoriji će se ona desiti. Da li lokalna policija može da uradi ozbiljnije pomake? Mi ćemo se truditi u narednom periodu, ali u suštini postoje odsjeci u Upravi policije, prije svega Odsjek za borbu protiv org. kriminala i Specijalno policijsko odjeljenje, koji se primarno bave praćenjem organizovanih kriminalnih grupa. Ono što lokalna policija može da uradi jeste da svim svojim kapacitetima preventivno djeluje da se na njihovoj teritoriji ne desi takvo krivično djelo. Takođe, može da da i određene operativne informacije i podatke kolegama iz pomenutih odsjeka da bi oni nastavili rad u tim predmetima.”

Kako je saopštio, jedan broj službenika Kriminalističke policije radi na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

“Iskreno se nadam da ćemo vrlo brzo imati konkretne rezultat, to je negdje i ministar najavio. Ako bilo ko misli da je lako doći do počinioca ovog krivičnog djela, vjerujte mi da se vara. Uložen je veliki napor i veliki trud”, naveo je Terzić.

Prema njegovim riječima, komentarisati rat crnogorskih klanova uvijek je mač sa dvije oštrice. Kako napominje, kriminalna dejstva na tom nivou teško je spriječiti, a može se jedino preventivno djelovati da se obračun eventualno ne desi u Budvi, ali da to nije garant da do sukoba klanova neće doći u nekom drugom gradu.

“Siguran sam da službenici koji primarno obavljaju te poslove daju sve od sebe da riješe problem organizovanih kriminalnih grupa i njihovih obračuna. To nije problem samo u Crnoj Gori, već i u zemljama regiona i u čitavom svijetu. Nažalost, taj problem ne datira od prije godinu ili dvije, i ne možete očekivati da ga jedan sistem preko noći riješi. Rješenje zahtjeva vrijeme, građani s nestrpljenjem iščekuju rezultate, ali svi moraju da prihvate činjenicu da problemi koji su se postepeno gomilali 10,15 ili 20 godina, ne mogu se riješiti za pola godine ili godinu.”

Naglasio je da kao načelnik primat daje operativnim aktivnostima.

“Vi i ste možda primijetili veliki broj policijskih službenika u civilu, koji borave na nekim ključnim mjestima gdje se potencijalno kreću lica iz org. krim. grupa. Najvažniji segment djelovanja Uprave policije je prevencija. Ako budemo dobro djelovali, potencijalno možemo spriječiti izvršavanje nekog krivičnog djela”, ukazao je on.

Terzić je kazao da Centru bezbjednosti Budva nedostaje određeni broj službenika, kako sa visokom školskom spremom, koji bi obavljali poslove u Kriminalističkoj policiji, tako i sa srednjom školom. Istakao je da je taj problem predočio i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću prilikom njegove zvanične posjete.

“Na strateškom nivou hitno moramo rješavati taj problem. Moja nadanja su da će ljetnja turistička sezona sa bezbjednosnog aspekta na ozbiljom nivou i da će građani Budve biti zadovoljni, ali isključivo zahvaljujući onim službencima koju pružaju ispomoć CB Budva, jer bez jedne takve logistike imali bi ozbiljan problem kako da održimo stanje bezbjednosti na nivou na kojem se od nas očekuje”, rekao je on.

Jednog građanina, kako je dodao, zanima da stanje bezbjednosti bude onakvo kakvo on želi da ono bude za sebe i svoju porodicu i djecu koja žive u Budvi.

“Nije njegova obaveza da se bavi kadrovskom politikom, niti možete tražiti razloge opravdanja da kažete da imate manjak službenika, automobila, goriva… Građanina koji ima problem to ne interesuje. On izdvaja u budžet određena sredstva iz kojih ja i moje kolege primamo mjesečnu zaradu i izdržavamo svoje porodice. On hoće da ima servis koji plaća. Dakle, na strateškom nivou mislim da sama Vlada i Ministarstvo moraju hitno reagovati. Ja sam zahtijevao od ministra da odmah nakon sezone nađemo načina da primimo kadrove i popunimo slobodna radna mjesta. Suštinski problem je što je život u Budvi jako skup, a policijske plate nisu na nekom nivou. Vrlo teško možete animirati mladog čovjeka da dođe da radi u Budvi, da radi za 600 eura, a sami znate da on ispod 300, 400 eura ne može da nađe stan”, kazao je Terzić.

Kako je načelnik budvanske policije saopštio, za prvih deset dana jula na području naše opštine pokrenute su tri akcije po pitanju suzbijanja ulične prodaje narkotika, te da je svaka od njih dala rezultate.

“Imamo u tom smislu podnesenu jednu krivičnu i dvije prekršajne prijave. Takođe, veoma brzo smo reagovali u jednom predmetu gdje smo lišili slobode tri lica, od kojih jedno, prema našim evidencijama, pripada određenoj kriminalnoj grupi. Oni su lišeni slobodne zbog krivičnog djela iznude. Takođe, pojačali smo do maksimuma operativnu aktivnost na samom terenu i nadam se da će u budućem radu to kao takvo dati rezultate. Po pitanju uniformisanog sastava policije, želim da iskažem zadovoljstvo i poštovanje prema policijskim službenicima, jer podižu rezultate rada čak na onaj stepen koji ni sam nisam očekivao. To je pretpostavljam i zasluga mojih najbližih saradnika koji su 24 sata prisutni na poslu i prate njihov rad”, kazao je Terzić.

Naveo je i ostale rezultate službenika Centra bezbjednosti Budva u pomenutom periodu.

“Broj podnesenih prekršajnih prijava za deset dana jula je 23, dok je čitavog juna mjeseca taj broj bio 14. Broj prekršajnih naloga za deset dana bio je 240, dok je za čitav jun bio 346. Moja ambicija je da damo gas do kraja i da izađemo na broj 1000. Pod uticajem alkohola za deset dana imali smo 27 lica, dok smo čitavog prošlog mjeseca imali 14. Pod dejstvom alkohola lišeno je slobode 10 lica, a čitavog juna mjeseca njih šest. Za čitav jun oduzeto je 13 registarskih oznaka, a samo za 10 dana jula 14. Do kraja mjeseca možete da očekuje ozbiljne rezultate, jer je moja ambcija, kao čovjeka koji je prihvatio ovo kao ozbiljan izazov, da CB Budva na kraju godine bude najbolji centar bezbijednosti u Crnoj Gori.”

Terzić ističe da će vrlo brzo inicirati razgovor sa čelnim ljudima Opštine Budva i smatra da je jako bitno da postoji dobra saradnja između funkcionera lokalne vlasti i policije. Demantovao je i glasine koje su ga, kako je kazao, dovodile u vezu sa političkim prilikama u Budvi.

“Ja sam neko ko se nikad u životu nije bavio politikom, niti me zanima potlika i isključivo sam profesionalac. Žao mi je što me prije imenovanja pratila ta priča, to apsolutno nije tako, što će pokazati i rezultati rada. Zaista sam neko ko želi dobru saradnju sa svim političkim subjektima, ali samo sa ciljem da svi zajedno dovedemo stanje bezbjednosti na veći nivo i da taj nivo izazove zadovoljstvo svih građana Budve, nezavisno od toga ko kojoj političkoj partiji pripada”, zaključio je on.