07-04-2015

Testiranje crnogorskih 15-ogodišnjaka

U Crnoj Gori će, od 14. aprila do 26. maja, biti organizovano PISA testiranje, u kojem će učestvovati oko šest hiljada učenika iz 50 srednjih i 15 osnovnih škola, kazala je za Radio Budvu PR menadžer Ministarstva prosvjete, Marija Jovović.

Testiranje crnogorskih 15-ogodišnjaka | Radio Televizija Budva

„PISA je međunarodni program za procjenjivanje postignuća učenika u kojem je primarno koliko učenici uspješno primjenjuju znanja, vještine i sposobnosti stečene u školi i van nje, a ne što su i koliko naučili iz pojedinih nastavnih predmeta na kraju obaveznog obrazovanja odnosno na kraju osnovne škole“ – pojasnila je Jovović.



Osnovni cilj PISA testa je procjena kvaliteta i pravednosti obrazovnog sistema, a rezultati i analize su značajne za, kako se pojašnjava, definisanje obrazovne politike i kreiranje strategija unapređenja sistema obrazovanja.

Kako je istakla Jovović, na osnovu dobijenih rezultata biće moguće pratiti efekte ukupnog nastavnog procesa, i planirati mjere u cilju unapređivanja kvaliteta i pravednosti obrazovanja, čime će doprinijeti postizanju rezultata, koji će omogućiti da Crna Gora poboljša svoju poziciju na mapi obrazovnih sistema.

Rezultati PISA 2015 biće objavljeni u decembru naredne godine.