10-02-2023

Trajektna linija Kemenari-Lepetane besplatna mjesec dana

Trajektna linija Kamenari-Lepetane od sada je pod kontrolom države. Upravljanje trajektima predato je Javnom preuzeću Morsko dobro, kojem je za to dat rok od 45 dana. Ostaje da se vidi hoće li kompanija "Pomorski saobraćaj" parkirati svoja plovila, ili nastaviti da saobraća još mjesec i po.

Trajektna linija Kemenari-Lepetane besplatna mjesec dana | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

Riječima "danas se siječe Gordijev čvor" premijer Dritan Abazović prokomentarisao je odluku Vlade da poslije dvije decenije trajektnu liniju Kamenari-Lepetane vrati pod kontrolu države. Tranzicija će, kaže, trajati mjesec i po, koliko je dat rok Morskom dobru da preuzme upravljanje milionski vrijednim poslom.

Morsko dobro za 45 dana maksimalno, a mislim da će da bude mnogo brže, u potpunosti će da preuzme liniju do momenta dok se nezavrši zakonska procedura.

Onim što su državna dobra upravljaće država. A državnim dobrom od 2003. gazdovala je kompanija Pomorski saobraćaj, koja je, kako je saopštio Abazović, bila oslobođena plaćanja akciza na gorivo.

"Mislim da SDT nije praznih ruku ako bude željelo da pogleda kako je nešto prošlo od akcionarskog društva u DOO. Uzeli su grdne pare. Deset bolnica smo mogli da izgradimo od linije Kamenari-Lepetane od 2010. do 2020. godine", kaže Abazović.

Blažo Rađenović iz Morskog dobra kaže za TVCG da postoje firme crnogorske koje su ponudile, neke i besplatno, da im ustupe trajekte da saobraćaju.

"Samim tim nas je navelo da i saobraćaj bude besplatan mjesec dana. Za ovaj tranzicioni period od mjesec dana mi smo spremni čak da od Pomorskog saobraćaja zakupimo vozila", kaže Rađenović.

Navodi da će Morsko dobro uskoro raspisati javne nabavke i nabaviti trajekte većeg kapaciteta.

"Ne mogu da licitiram, jer je tržište nezahvalno, o cijenama trajekta i plovila koje ćemo nabaviti u narednom periodu. Ono što sigurno znam je da u naredna tri do četiri mjeseca moramo imati kupljene trajekte", kazao je on.