24-03-2023

Trend obolijevanja od tuberkuloze u opadanju, ali nema opuštanja

Nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze dr Stevan Lučić ističe da je u Crnoj Gori prošle godine broj oboljelih na 100.000 stanovnika bio 12, te da u odnosu na posljednjih 10 godina postoji trend opadanja. Kako je naglasio gostujuću u Jutarnjem programu TVCG, ne treba se opuštati i potrebno je još rada da bi se bolest eliminisala. To je zarazna bolest i ako popuste mjere, može biti i učestalija i donijeti mnogo više problema i društvu i zdravstvenom sistemu.



Foto: Pexel

"U odnosu na prethodne godine imamo manji broj oboljelih i trend je opadanja u posljednjih 10 godina. Imali smo ranije oko 25 slučajeva i sada smo to uspjeli da svedemo na 10-tak.

U svijetu je ova bolest i dalje vrlo aktivna i, kako pojašnjava ima više oboljelih nego prije 100 godina ali samo zbog porasta broja stanovništva. Dobra strana je što su se sve zemlje uključile u born+bu protiv ove bolesti i rade na mjerama prevencije. To je, kako ističe Lučić, borba i protiv siromaštva u isto vrijeme i svaka država pa i Crna Gora ima program borbe koji omogućava da se brojke drže pod kontrolom.

Glavi simptomi, objašnjava Lučić, su temperatura, groznica, i posebno treba obratiti pažnju na uporni kašalj koji traje i do četiri sedmice. U tom slučaju treba se obavezno obratiti ljekaru. Ne mora da bude tuberkuloza ali svakako upućuje na neki problem koji treba liječiti.

"Oba bolest se prenosi aerogenom transmisijom, oboljeli kašlje i čestice se duže zadržavaju u prostoru u kojem boravi, tako da treba obratiti pažnju i raditi preventivne preglede ukoliko u porodici ili u kolektivu ima onih koji se liječe od tuberkuloze, jer postoji rizik da se zarazite, ne mora da se razvije bolest, ali ste inficirani", kaže Lučić.

To je, kako je dodao, bakterijska bolest i liječi se kombinacijom antibiotika. Liječenje traje dugo uglavnom do šest mjeseci. Prvih mjesec u bolnici kasnije ambulantno.

"Poseban problem je razvoja rezistencije na terapiju, koja se kod tuberkuloze vrlo brzo razvije, dovoljno je da ne pijete terapiju mjesec dana i da se liječenje produži. Takože je bitni istači i da ovu bolest prate i razni komorbiditeti. Smrtnih slučajeva ima, i kod nas je do tri do četiri odsto godišnje što nije zanemarljivo", ističe Lučić.