12-11-2019

Tri brata po Bogu

"Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu", riječi su jednog od aktera ovog krajnje interesantnog trija, koji posljednjih dana privlači sve veću pažnju javnosti.

Tri brata po Bogu | Radio Televizija Budva

Iako malo mjesto površinom, Vojnić, gradić na hrvatskom dijelu Korduna, pravi je primjer kako i danas, poslije svih strahota koje su zadesile područje Balkana, prijateljstvo fratra, sveštenika i imama, može i treba da bude pravi primjer svima nama.


foto: facebook

Ivo Bošnjak, Admir ef. Muhić i Željko Vidaković iz Vojnića kraj Karlovca u Hrvatskoj, vole da se druže i često objavljuju svoje zajedničke fotografije. Nabrajanje njihovih imena ne bi imalo smisla da cijela priča nema, zapravo, dublju pozadinu. Naime, Ivo radi kao fratar, Admir je imam, dok je Željko sveštenik.



Ovaj nerazdvojni trojac, tri dobra prijatelja, sva tri porijeklom iz Bosne i Hercegovine, shvataju da vjersku toleranciju mogu najbolje pokazati kroz svoj primjer, te zbog toga često dele fotografije sa druženja, piše Slobodna Dalmacija.



"E, sad da vidimo koliko ove fotografije mogu imati deljenja, lajkova i komentara ispod. Da malo zasijenimo zlu crnu hroniku i politiku", napisao je Admir Maljevac Muhić ispod fotografije.

Zasad zanimljiva fotografija trojice sveštenika koji vjeruju u jednoga Boga ne pobuđuje veću pažnju i ne dijele se dalje. Razloga zato može biti više. Možda sveštenici nisu dovoljno zgodni, golišavi sigurno nisu, a možda je samo još uvijek nezgodno vrijeme. "Sumorno je. Kiša pada li pada" - bio je jedan od komentara ispod fotografije.



Nekoliko dana potom fotografije su ipak počele da se dijele putem interneta.

"Hteli smo da se malo pokrene pozitivna priča, kako sve nacije mogu sesti za sto i pregovarati i naći rešenje za probleme. Nas trojica super sarađujemo, živimo zajedno i zajedničkim snagama rešavamo probleme", izjavio je u telefonskom razgovoru za "Slobodnu dalmaciju", Admir ef. Muhić.

"Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu a jedino se postavlja pitanje, ako mi možemo funkcionisati zajedno kao tri dobra prijatelja, da li i oni koji nas predstavljaju mogu zajedno. Može li na brdovitom Balkanu ikada doći Sunce?", dodao je za "Slobodnu Dalmaciju".



Kada se radi o fotografijama, kaže da se ne radi o slikanju za javnost, već da njih trojica tako zaista žive već godinama.

"Nije ovo fotografisanje proizašlo samo za javnost, mi tako zaista živimo" rekao je Muhić, dodajući, kako su prve zajedničke fotografije objavljene još 2018. godine, kada su zbog svog sadržaja obišle region.

Na kraju razgovora za Slobodnu Dalmaciju, rekao je da je "Ljudima je najpotrebnije da vole i cijene druge svakoga dana, i da nam ništa drugo ne treba" zaključio je on za "Slobodnu Dalmaciju".





Izvor: Slobodna Dalmacija