01-07-2020

Tri odlična razloga zbog kojih trebamo češće jesti lubenice

Lubenica je savršeno rješenje za gašenje čežnje za slatkišima kad god osjetite potrebu jesti nešto zabranjeno.


Foto:Getty Images

Ljeto je u našim krajevima dušu dalo za lubenice, stoga nemate razloga ne iskoristiti priliku koja vam se pruža. No, osim što su veoma osvježavajuće, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste lubenice što prije trebali uključiti u svoju ishranu.

1. Jačaju imunitet

Konzumiranje lubenica može ojačati vaš imuni sistem jer one imaju visok sadržaj vitamina C, koji je snažan antioksidans, a pomaže u sprječavanju raznih bolesti. Takođe, redovno konzumiranje namirnica koje sadrže vitamin C može zaštititi i same ćelije tijela od brojnih štetnih uticaja.

2. Štite srce i kardiovaskularni sistem

Lubenica je bogata likopenom - antioksidansom koji sprječava bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. To voće sadrži i prehrambena vlakna koja smanjuju nivo lošeg holesterola, kao i kalijum koji snižava krvni pritisak.

3. Poboljšavaju seksualni život

Mnogi stručnjaci preporučuju lubenice u dijeti jer je utvrđeno da sadrži citrulin koji ima efekte slične Viagri. Kada uđu u tijelo, pretvaraju se u arginin – aminokiselinu koja je korisna za kardiovaskularni sistem jer daje elastičnost zidova arterija.

Lubenica se preporučuje i u dijetama za mršavljenje jer ima malo kalorija i daje osjećaj sitosti. Podstiče izlučivanje toksina iz tijela, poboljšava rad bubrega.

Izvor: Punkufer.hr