14-03-2016

Turistička organizacija opštine Budva na sajmu turizma u Berlinu

Turistička organizacija opštine Budva uspješno je predstavila ponudu budvanske rivijere na 50. Međunarodnom sajmu turizma "ITB" u Berlinu, koji se održao od 9. do 13. marta.

Turistička organizacija opštine Budva na sajmu turizma u Berlinu | Radio Televizija Budva

Na štandu Nacionalne turističke organizacije, pored Turističke organizacije opštine Budva, svoju ponudu predstavile su i lokalne turističke organizacije: Bar, Tivat, Ulcinj, Kotor, Herceg Novi i Podgorica, hotelske kompanije: HG Budvanska Rivijera, HG Montenegro Stars, Avala Resort & Villas, hoteli: The Queen of Montenegro i Ramada, turističke agencije Adria DMC i Discover Montenegro, Nacionalni parkovi Crne Gore i nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines.

Prvog dana sajma, 9. marta 2016. godine, NTO Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnim parkovima Crne Gore na konferenciji za novinare prezentovala mogućnosti za investicije i turističku ponudu Crne Gore pod sloganom „Divlja ljepota na Jadranu”.

Turistička privreda Crne Gore, hotelijeri i agencije, održali su veliki broj poslovnih sastanaka sa partnerima sa ovog važnog emitivnog tržišta. HG Budvanska rivijera ugovorila je saradnju sa vodećim tur-operatorima, koji će ove sezone dovesti njemačke turiste u hotelske objekte ove najveće crnogorske hotelske kompanije. U objektima Budvanske rivijere u 2015. godini zabilježeno je povećanje prometa sa njemačkog tržišta za 54% u odnosu na 2014. g., što predstavlja dobru polaznu osnovu da se ovaj pozitivan trend nastavi i u 2016. godini. Za predstojeću turističku sezonu, od tur-operatora koji prodaju aranžmane na tržištu Njemačke, HG Budvanska rivijera je ugovorila saradnju sa partnerima Thomas Cook, Its, Dertour, Olimar, Misir i Meeting point.

Svakog dana trajanja sajma, posjetioci su imali priliku da kroz sastanke i promotivni materijal dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Budve.

Njemačko tržište je jedno od najvećih emitivnih tržišta sa preko 60 miliona turista godišnje. Prema istraživanjima rastući segmenti tražnje su luksuzni eko turizam i aktivan odmor, krstarenja i kulturni turizam.

Prema zvaničnim statističkim podacima, Budvu je tokom 2015. godine posjetilo 20.782 turista iz Njemačke, što je porast od 28% u odnosu na 2014. godinu, koji su ostvarili 127.992 noćenja, odnosno 38% više u odnosu na 2014. godinu.

Ove godine, najposjećenija turistička berza na svijetu, ITB sajam, privukla je blizu 200.000 posjetilaca i preko 10.000 izlagača iz 187 zemalja svijeta.