20-03-2015

Turistička ponuda Crne Gore predstavljena na sajmu turizma MITT 2015 u Moskvi

I ove godine NTO CG u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, turističkom privredom i partnerima, predstavila je turističku ponudu Crne Gore na tržištu Rusije, u okviru sajma turizma “MITT 2015” u Moskvi.

Turistička ponuda Crne Gore predstavljena na sajmu turizma MITT 2015 u Moskvi | Radio Televizija Budva

U sklopu objedinjenog nastupa na štandu NTO CG svoju ponudu predstavljaju: lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta i Ulcinja, nacionalni avioprevoznik „Montenegro Airlines“, turoperator „R-Tours Montenegro“, crnogorski hotelijeri HG “Montenegro Stars”,“Budvanska Rivijera”,“Queen of Montenegro“, „Ulcinjska rivijera“, “Beppler & Jacobson - hotel Avala”, „Maestral“, „Monte Casa, kao i “Fly Montenegro“, turistička agencija “Kompas Montenegro” i dr. Na sajmu zdravstvenog turizma, koji se ove godine održava u okviru sajma MITT u Moskvi svoju ponudu predstavlja „Institut Igalo AD“.

Prema informacijama i podacima turoperatora i crnogorske privrede, evidentno je da su rezervacije smještaja sa ovog tržišta ove godine počele kasnije i da u nastupajućem period predstoji intezivnija prodaja, uz umjereni optimizam. Aktuelna politička dešavanja u Ukrajini, devalvacija rublje i pad životnog standarda se svakako odražava na putovanja ruskih državljana generalno, a posebno kada su u pitanju zemlje eurozone koje su značajno skuplje u odnosu na isti period prethodne godine.

Turoperatori ističu prednost Crne Gore u odnosu na druge destinacije, prije svega iz razloga što ruskim turistima nije potrebna viza za boravak do 30 dana, kao i to što je crnogorska privreda u postojećoj globalnoj situaciji u Rusiji, uglavnom korigovala cijene usluga za ovo značajno tržište u odnosu na prethodnu godinu. Broj individualnih dolazaka sa ovog tržišta, prema podacima hotelijera u prvom kvartalu ove godine, je značajnije povećan u odnosu na isti period prethodne godine, imajući u vidu povoljne aranžmane i dobru avio povezanost. U prilog tome govori i istraživanje kompanije Amadeus IT Group kada je u pitanju avio saobraćaj izmedju Rusije i Crne Gore, frekvencija, raspored letova, raspoloživi kapaciteti, stepen popunjenosti, broj putnika i sl.

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines u saradnji sa turoperatorima sa ovog tržišta, će u periodu tokom ljetnje turističke sezone imati oko 20 letova nedjeljno iz Moskve za Tivat i Podgoricu. Novitet u redu letenja nacionalne aviokompanije je redovna linija za Sankt Peterburg, dva puta nedeljno, u periodu maj-septembar.

Takođe, od juna mjeseca, ruski avioprevoznik, Rossiya Airlines, uvodi redovnu liniju na relaciji Sankt Peterburg – Tivat.

Kao i prethodnih godina ruske avio kompanije Aeroflot, Transaero i Siberia, u saradnji sa generalnim zastupnikom za Crnu Goru Fly Montenegro, imaju redovne letove na godišnjem nivou a biće realizovani i čarter letovi iz Ekaterinburga, Samare i Tjumena. Novina je i da je prodaja na tržištu Bjelorusije znatno poboljšana, te da će broj čarter letova biti uvećan u odnosu na prethodnu godinu.

Nacionalna turistička organizacija će u predstojećem periodu pojačati aktivnosti na tržištu Istočne Evrope i već početkom aprila u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom prezentirati ponudu na sajmu u Sankt Peterburgu-Rusija i u Bakuu-Azerbejdžan. Planirani su i poslovni susreti i prezentacija naše ponude na tržištu Ukrajine u cilju dodatnog animiranja istočno-evropskog tržišta.

Tokom 2014. godine Crnu Goru je posjetilo oko 320.000 turista iz Rusije, koji su ostvarili preko 2,6 miliona noćenja, što čini povećanje od 6% u odnosu na prethodnu godinu. Prosječni boravak je trajao oko 8 dana. Turisti iz Rusije učestvuju sa oko 28% u ukupnoj strukturi stranih turista.
.
Prema podacima organizatora, na sajmu učestvuje preko 2000 izlagača iz oko 200 destinacija, od kojih su 74% turistički agenti i turoperatori.