28-01-2022

Turistički radnici počinju sa pripremom sezone

Turistički radnici počinju sa pripremom sezone. Neizvjesno je kakva će ona biti, ali očekuju smirivanje pandemije i turistički promet na nivou prošlogodišnjeg. Iako je rast cijena neminovan, moraće to raditi oprezno, jer struktura gostiju nema visoku platežnu moć. Nedostatak adekvatne radne snage u turizmu i ugostiteljstvu i ove godine biće izražen.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Crte su se podvukle prije mjesec, januarski odmor je na izmaku, pa je vrijeme da se otpočnu pripreme za turističku sezonu. Ugostitelji u još uvijek uspavanoj Budvi sa blagim optimizmom očekuju njen početak, vjerujući da će pandemiji uskoro biti kraj.

"Mi se već pripremamo za naredenu turističku sezonu i svi se nadamo da ćemo brzo vidjeti kraj ovoj pandemiji i uspjeti da odradimo makar kao prošle godine, jer je ona za nas bila spas. Da nije bila takva kakva jeste, mi bi imali velike probleme. I ovako, sve naše kolege koje su na primorju imaju probleme, imaju probleme i kolege na sjeveru. Možda samo Podgorica malo blaže podnosi udar pandemije", kazao je za Polis Vido Markićević iz Udruženja ugostitelja Budve.

Vjetar u leđa turističkoj privredi predstavlja činjenica da je stopa PDV-a vraćena na 7%, kaže on ističući da ugostitelji podržavaju program Evropa sad uz određenu bojazan.

"Bojimo se zato što će naše kolege na sjeveru imati problem, jer njima nisu tako velike plate i bojimo se da će jedan dio ugostitelja morati zatvarati svoje ugostiteljske objekte. Što se tiče primorja i Podgorice, mislim da je to u redu, da mi moramo pokušati da isplatimo tu minimalnu platu, a nadamo se ako bude ova sezona dobra i napravimo jednu ozbiljnu strategiju na duži period da bi mogli jednog dana potpuno siva zona nestane, što je iskreno i naša želja."

Na pitanje da li će činjenica da je minimalna plata u Crnoj Gori 450 eura stimulisati veći broj zainteresovanih radnika u ugostiteljstvu da ostanu u našoj zemlji, Markićević odgovara da nije optimista. I ove godine, kaže, faliće radnika.

"Ako pogledamo samo 100 kilometara sjeverno Dubrovnik, onda ćemo shvatiti da je konobar plaćen 1.200, a negdje i 1.500 eura, da su kuvari dvije ili tri hiljade. I onda, normalno da će radna snaga iz okruženja, kao što se to desilo posljednje dvije-tri godine, otići prije na hrvatsko primorje. Mi smo dobili, sa ovakvom strukturu gostiju koju imamo, da imamo niskoplatežnog gosta i da moramo da spustimo naše usluge, pa ih onda spuštamo na račun našeg osoblja i na račun poreza i doprinosa prema državi", rekao je Markićević.

Cijena osnovnih životnih namirnica neminovno uslovljava rast cijena ugostiteljskih usluga.

"Mi imamo problem da podignemo cijenu zbog strukture gostiju koji dolaze kod nas. I to je jedan veliki problem gdje mi nikako sa Vladom nemamo usaglašenu ozbiljnu strategiju razvoja turizma tj. naše branše ugostiteljstva", ukazao je sagovornik Polisa.

Komentarišući najave i očekivanja kolega za predstojeću sezonu, Markićević naglašava da moramo biti oprezni kada su prognoze i poređenja sa 2021. godinom u pitanju, jer se prošle godine veliki broj gostiju visoko u sezoni odlučio za ljetovanje u Crnoj Gori zato što nije bilo ograničenja za ulazak, dok su konkurentske destinacije imale restriktivnije uslove.