10-07-2014

Turska donirala petovalentne vakcine za djec

Vlada Turske donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu 22.000 doza petovalente vakcine za djecu, što je dovoljno za vakcinaciju najmlađih na godišnjem nivou.

Turska donirala petovalentne vakcine za djec | Radio Televizija Budva

Kako je saopštio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović, vrijednost donacije je 125.000 eura.

Zaliha je bilo do kraja juna, zbog toga je Fond krenuo u rješavanje ovog problema jer je bilo neophodno da se obezbijede vakcine drugim kanalima, dok se nova tenderska procedura ne okonča. Nismo smjeli da dozvolimo da čekamo i da dođemo u situaciju da djeca nemaju vakcine – rekao je Hrapović.

Vakcine su stigle u našu zemlju, prevezene su i skladištene po svim neophodnim procedurama – kazao je Hrapović i podsjetio da je „Montefarm“ u decembru prošle godine raspisao tender za nabavku kombinovanih petovalentih vakcina, koje omogućavaju istovremenu imunizaciju djece protiv pet dječjih bolesti, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i bakterijskog meningitisa. Međutim, kako je dodao Hrapović, ponuda nije bilo i pored obezbijeđenih novčanih sredstava.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović Hrapović kazao je da procedura koja se tiče umrežavanja privatnih apoteka ide planiranom dinamikom. Ipak, nije mogao da precizira kada će biti objavljen javni poziv privatnim apotekama za umrežavanje, što bi omogućilo građanima da uzimaju ljekove na recept i kod privatnika.

Podsjetimo u zaključcima Vlade od 7. i 8. marta navodi se da taj proces treba da bude završen do kraja trećeg kvartala, odnosno do kraja septembra.