25-05-2023

Turska niskotarifna avio-kompanija Pegasus ulazi na crnogorske tržište

Ulaskom vodeće turske niskotarifne avio-kompanije Pegasus na crnogorsko tržište, otvaraju se nove linije i povećava avio-dostupnost Crne Gore, što će uticati na povećanje broja turista sa mnogih destinacija koje su do sada slabo bile povezane sa crnogorskim vazdušnim lukama.

Turska niskotarifna avio-kompanija Pegasus ulazi na crnogorske tržište | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je saopšteno da se resorni ministar i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, Ervin Ibrahimović, danas sastao sa ambasadorom Turske, Barišom Kalkavanom, kako bi razgovarali o daljim, konkretnim koracima, koji znače snažnije saobraćajne veze između dvije države.

Ibrahimović je istakao da Crnu Goru i Tursku karakterišu prijateljski odnosi uz obostranu spremnost za kontinuirano produbljivanje bilateralne saradnje.

“Crna Gora je prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i u tom smislu moramo stvarati uslove za otvaranje novih tržišta, a posmatrajući globalnu ekonomiju, kao i dešavanja u Ukrajni svjesni smo činjenice da već duži niz godina aerodromi u Turskoj, prije svega onaj u Istanbulu, predstavljaju čvorišta preko kojih turisti iz raznih zemalja dolaze u našu zemlju”, dodao je Ibrahimović.

Kalkavan je saopštio da zvanični podaci pokazuju da je značajan broj stranih kompanija u Crnoj Gori u vlasništvu turskih državljana.

Prema njegovim riječima, dobroj bilateralnoj saradnji doprinijele su i nacionalne avio-kompanije dvije države.

Imajući u vidu tu činjenicu, iskazano je interesovanje niskotarifne avio-kompanije Pegasus da uspostavi letove ka Crnoj Gori.

Pegasus je vodeća turska niskotarifna avio-kompanija koja pokriva 126 destinacija i uz 96 vazduhoplova povezuje destinacije u Evropi, Srednjem Istoku i Africi.

Državni sekretar u Ministarstvu, Admir Šahmanović, osvrnuo se na mogućnost saradnje između Pegasusa i nacionalnog avio-prevoznika, ukazujući na izazove u poslovanju sa kojima se suočava To Montenegro, ali i potrebe države da u skladu sa mogućnostima bude podrška svojoj avio-kompaniji.

Sastanku su prisustvovali direktor Turkish airlinesa u Crnoj Gori Muttalip Ilhan, predstavnik Pegasusa Emre Pekesen, kao i predsjednik Odbora direktora To Montenegra Pavle Ljesar.

“Cilj zajedničkog sastanka je da se pronađe model poslovanja koji će za sve kompanije obezbijediti prostor na tržištu i omogućiti povoljne uslove poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su saopštili da je danas takođe potpisan inovirani Sporazum o vazdušnom saobraćaju, u cilju privlačenja većeg broja turista koji će posetiti Crnu Goru već u ovoj letnjoj IATA 2023 sezoni.