21-08-2020

Turski National Geographic Traveler: Crna Gora - zemlja koja očarava

U ljetnjem izdanju turskog magazina "National Geographic Traveler" objavljen je afirmativni članak novinarke Džo Flečer Kross o Crnoj Gori, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO). Kako se navodi u članku, iako još uvijek ne toliko poznata Crna Gora zna kako da skrene pažnju na sebe.


"Sveti Stefan - lavirint sačinjen od kuća boja meda"
(Foto: Arhiva, RTV Budva)

Kako bi dočarala ljepote Crne Gore, autorka članka izdvaja duge šetnje obalom sa visokim planinama na jednoj i pijeskom na drugoj strani, seoca koja nose obilježja rimkog i vizantijskog perioda, kao i mjesta sa glamuroznim hotelima i spektakularnim jahtama. Kao jedno od takvih mjesta Kross preporučuje marinu Porto Montenegro, koja je poznata kao "novi Monako" i koja, kako navodi autorka, svojim butik hotelima, restoranima i barovima nudi sjajnu uslugu visokoplatežnim gostima.

"Međutim, Crna Gora je mnogo više od bogate mediterantske destinacije. To je zemlja bogata plažama koje čovjeka očaravaju, planinama koje zaustavljaju dah, selima koja odišu istorijom i mediteranskom klimom koja mami svoje posjetioce. Ne treba zanemariti prirodne ljepote Crne Gore izgubivši se u žagoru živahnih gradova, već pođite na kraće ekskurzije brodom, kupite domaći med sa uličnih pijaca i posjetite crkve u Kotoru, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine", navodi se u tekstu.

Za prvi dan boravka, autorka članka predlaže posjete Budvi i Svetom Stefanu.

"Kao najstariji grad na crnogorskoj obali, identitet Budve oblikovale su rimska,venecijska i vizantijska kultura. Tu su tezge sa svježom ribom koje dočekuju putnike na putu ka Starom gradu, a poseban doživljaj je uživanje u pogledu na more iz restorana "Citadela". Poluostrvo Sveti Stefan koje se nalazi na par kilometara od Budve podsjeća na "lavirint" sačinjen od kuća boje meda, a sa kopnom je povezan uskim prolazom", piše Kross.


Dio članka, Foto: NTO

Kada je riječ o avanturama u prirodi, u članku National Geographic Traveler-a, turistima se preporučuju aktivnosti poput planinarenja na Bobotov Kuk, raftinga na rijeci Tari, skijanja u Kolašinu, zip line-a, dužine 1050 metara, na Tari i parglajdinga na Brajićima.

Za drugi dan boravka, autorka preporučuje Virpazar i Skadarsko jezero.

"Svakog petka na Virpazaru se otvara velika pijaca gdje posjetioci mogu kupiti svježe voće i povrće, vino, med i druge lokalne proizvode. Kako bi se na najbolji način upoznali sa ljepotama Skadarskog jezera isprobajte vožnju drvenim barkama, a takođe možete uživati i u posmatranju čak 281 vrste ptica za koje je Skadarsko jezero, koje se pruža duž crnogorsko-albanske granice, stanište".

National Geographic Traveler je najčitaniji svjetski turistički časopis o putovanjima koji stavlja akcenat na egzotične destinacije, iskustva, kulture, autentičnosti, način života lokalnog stanovništva i fotografije. Magazin izlazi na petnaest jezika u trideset zemalja i privlači 9.7 miliona čitalaca sa tiražom od 500 hiljada.