17-09-2023

Tužilaštvo istražuje je li bilo trgovine organima u Kliničkom centru

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Portalu RTCG potvrđeno je da je obavljen pretres prostorija Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) povodom prijave da je jedan hirurg iznio neolašćeno iz te ustanove dio ljudskog tijela. "Provjeravamo, obavljen je pretres", saopšteno je iz tužilaštva Portalu RTCG. Prijavljen je hirurg N.F. ali se ne zna da li ima još prijavljenih ljekara ili zaposlenih u KCCG.

Tužilaštvo istražuje je li bilo trgovine organima u Kliničkom centru | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Da je pretres obavljen potvrđeno nam je i iz Uprave policije, ali više informacija nijesu htjeli da saopšte, u interesu istrage.

Prije dva dana, organizacija Alternativa Crna Gora objavila je da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tokom pretresa nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima.

Da li je N.F. iznio dio tijela pokojnika iz bolnice, odgovor će dati istražni organi.

Predstavnik Alternative Crna Gora Vesko Pejak naglašava da po njihovim saznanjima, cijeli događaj predstavlja nastavak pritiska na ono malo ljekara koji pružaju otpor javašluku i neredu koji vlada u "elitnoj" zdravstvenoj instituciji Crne Gore.

"Naime, N.F. je prijavljen da je 'trgovao organima', što je prva takva optužba u Crnoj Gori da mi znamo. Drugo, u pitanju je prijava kćerke jednog pacijenta (75), koji je preminuo i kojem je operacijom uklonjen krvni ugrušak - tromb. Kćerka pacijenta je osumnjičila doktora, da li na nečiju sugestiju ili samoincijativno utvrdiće istraga, da je uzeo taj medicinski otpad (tačna definicija, nije u pitanju organ) i odnio kući. Policija je pretresom utvrdila da to nije istina, da se tromb nalazi u prostoriji gdje se dalje upućuje na uništavanje medicinskog otpada", tvrdi Pejak.

On tvrdi da je Alternativa upoznata sa očajnim stanjem u Kliničkom centru u pogledu discipline i procedura. Nova prijava, smatraju, samo je dio haosa koji vlada u Kliničkom centru Crne Gore.

"Ako uzmemo da su predstavnici naše organizacije svjedočili sukobu i svađama ljekara na hodnicima, spletkarenju, listama pacijenata koji čekaju preko šest mjeseci na preglede, lažnim zakazivanjima da bi se pacijenti prebacili da rade preglede kod privatnika, onda smatramo da je ovo kap koja je prelila čašu. Ono što čekamo je epilog istrage Tužilaštva i utvrđivanje svih činjenica, kao i epilog istrage koju je navodno uprava te institucije i Ministarstva zdravlja pokrenula prije 7-8 mjesec u vezi lažnih zakazivanja termina, da bi pacijenti išli kod privatnika", naveo je Pejak.

Napori da dođemo do vaskularnog hirurga N.F. kako bi čuli njegovu stranu priče povodom ove prijave, nijesu urodili plodom. Izjavu nijesmo dobili ni od predstavnika Kliničkog centra Crne Gore.

Iz Kliničkog centra Crne Gore su ranije na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je policija pretresala prostorije te ustanove, po prijavi za prikrivanje dokaza i nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom i šta će preduzeti povodom tog slučaja, odgovorili da policija vrši istragu.

“Potvrđujemo da je policija vršila istragu u skladu sa prijavom koju je imala i u potpunosti sarađujemo kao i uvijek sa svim državnim organima. Svoje postupke Klinički centar Crne Gore će uskladiti sa rezultatima istrage koju policija sprovodi bez prejudiciranja istih”, naveli su iz Kliničkog centra Crne Gore.

(RTCG)