13-08-2020

Twitter i Microsoft žele da kupe TikTok

Wall Street Journal je objavio da je Twitter obavio inicijalne razgovore o kupovini društvene mreže TikTok. Još uvijek nije jasno da li će Twitter težiti akviziciji ove izuzetno kontroverzne i popularne društvene mreže, ili će je prepuštiti Microsoftu.

Twitter i Microsoft žele da kupe TikTok | Radio Televizija Budva

Dok Donald Tramp govori o mogućim zabranama korišćenja TikTok društvene mreže u SAD-u, američki tehnološki giganti Microsoft i Twitter se nadmeću oko kupovine ove kineske društvene mreže. Nije jasno ko će nastavljati pregovore, i da li je Twitter spreman da nastavi pregovore, a sa druge strane Microsoft djeluje samouvjereno da će baš oni postati vlasnici TikTok-a, prenosi PCPress.

Najveći izazov bilo kojoj akviziciji TikTok-a predstavlja izvršna naredba Trampove administracije od 6. avgusta, kojom se zabranjuje matičnoj kompaniji ByteDance da TikTok upravlja transakcijama u SAD-u. Naredba će stupiti na snagu u roku od 45 dana. Do tada, tehnološki giganti iz SAD-a mogu da se nadmeću oko kupovine. Administracija Trampa smatra da je aplikacija u vlasništvu Kineza potencijalna bezbednosna prijetnja, uprkos nepostojanju dokaza da su ikada podjelili podatke Amerikanaca sa kineskom vladom. TikTok je najavio da planira da ospori naredbu Trampove administracije.

Microsoft je jedini za sada koji je javno priznao da je u pregovorima sa vlasnicima TikTok-a, ByteDance firmom iz Kine. Twitter je mnogo manji od Microsofta, i pitanje je koliko je finansijski sposoban da se takmiči sa jednom od najvećih kompanija današnjice. Predstavnici Microsoft-a su najavili da bi cela akvizicija mogla biti završena do 15. septembra.

Izvor: Investitor