27-07-2023

U Budvi održana dvodnevna konferencija o repoziciji muzičkog diskursa

Dvodnevnu interdisciplinarnu konferenciju „Reposition: Level Zero - Ka repoziciji javnog muzičkog diskursa u Budvi i Boki”, 24. i 25. jula na Trgu kod Kuće Čekrdekovića u Starom gradu organizovala je produkcija Casper, koja je ugostila i svjetski poznate muzičke autore Harvindera Singa i Žila Petersona.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

"Naš cilj bio je da dođemo do odgovora na pitanje: "Kada svi kažemo Budva na šta konkretno pomislimo kada je riječ o muzičkom diskursu?". Pomislimo li, dakle, na neke od lokala u Starom gradu, na neke od lokala u onome što je širi region i Budve i Boke, ili pomislimo isključivo na neki haos, potpuno neuređenu i nesređenu sredinu kojoj treba mnogo pažnje, energije i promišljanja da bi bila bolja", istakao je dr Vuk Vuković, producent projekta "REposition".

Autor i direktor projekta, mr Marko Pavlović kazao je da ga je na ideju da organizuje konferenciju podstakla kandidatura Budve za Evropsku prijestonicu kulture.

"Smatram da je to prava prilika da dođe do eventualne promjene javnog muzičkog diskursa grada Budve, i da bi jedna ovakva radionica i konferencija mogla značajno doprinijeti tome. Zato što, kroz studiju slučaja i predstavljanje Žila Petersona, i onog svega što je on uradio tokom svoje karijere, i kako je uticao na kulturne politike gradova, evidentno je da to može biti značajan primjer za nas ovdje u Budvi. Da vidimo kako stvari stoje i da do 2028. godine nekako svi sazrimo i da Budva jednostavno ima drugačiji imidž nego što je imala do sada", rekao je on.

Ekskluzivni gost konferencije Žil Peterson, renomirani je muzički producent i autor mnogobrojnih emisija na BBC-u.

On je govorio o transformaciji javnih muzičkih diskursa i repozicioniranju gradskih kulturnih poltika.

Nakon toga, takođe u Starom gradu, u trosatnom muzičkom setu podijelio je svoj opus.

Dvodnevnu konferenciju obilježilo je i nekoliko interaktivnih radionica sa eminentnim gostima.