06-04-2020

U Crnoj Gori 20 zdravstvenih radnika zaraženo u CG

"Jedina sigurna zaštita je socijalna distanca od jedan i po metar. Ako čuvamo sebe i porodicu, čuvamo i sve ostale. Ako često peremo ruke, što toplijom vodom, postižemo najbolji efekat. Takvim pranjem ruku u trajanju 20 sekundi postiže se bolji efekat i od rukavica Pranjem ruku štitimo i sebe i druge“, rekao je šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović.

U Crnoj Gori 20 zdravstvenih radnika zaraženo u CG | Radio Televizija Budva

Direktor Urgentnog centra, Nermin Abdić je građanima poručio da je najvažnije odgovorno ponašanje.

„Pustite nas da radimo svoj posao. Siguran sam da zdravstveni sisstem ima dovoljno kapaciteta da zaštiti svakog“, rekao je Abdić.

"U Kodri je danas rodjena beba majke koja je pozitivna od prije tri dana. Rodila je muško dijete koje je negativno. Test ćemo ponovo raditi za 3 dana i nadamo se da će nalazi biti negativni", rekao je Lazović.

Direktor Urgentnog centra, Nermin Abdić je rekao da se po pravilu novorodjeno dijete odvaja od majke.

"Radi se analiza. Ako je dijete negativno, narednih 14 dana je odvojeno od majke, a dijete se konstantno prati od strane neonatologa", rekao je Abdić.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa stanjem na Vrelima ribničkim, Abdić je rekao da se vrše obilasci naselja i da se policija trudi da spriječi komunikaciju stanovnika.

"Koliko smo vidjeli, dobro uspijevaju", rekao je Abdić.

"Nenošenje maske nosi veliki rizik za radnike u prodavnicama. Njihovo nošenje je neophodno, kao i mijenjanje tokom dana", rekao je Lazović dodajući da "studije pokazuju da je prenos virusa sa površina težak".

"Glavni uzroci širenja virusa u glavnom gradu su importovani slučajevi, nedisciplina, okupljanja, izlasci kada za tim ne postoji potreba i to je ono zašto su državni organi ograničili kretanje", rekao je Lazović odgovarajući na novinarsko pitanje.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Lazović je rekao da u državi ima ukupno 223 oboljela od kojih je 39 hospitalizovano.

"Svi su u dobrom stanju i ne pokazuju da će neko od njih biti kandidat za respirator", rekao je Lazović.

Govoreći o kriterijumima za respirator, Lazović je rekao da su kandidati stariji od 65 sa dijabetesom, maligne bolesti, ali da to ne znači da će završiti na respiratoru.

"Na respiratorima su bila tri pacijenta. Sada ih je ukupno dva", dopunio je direktor Urgentnog centra, Nermin Abdić.

Šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović je rekao da je u Crnoj Gori koronavirusom inficirano 20 zdravsrtvenih radnika.

Izvor: Antena M