22-03-2018

U Crnoj Gori 29 oboljelih od malih boginja

U Crnoj Gori je od početka godine registrovano 29 oboljelih od malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje.

U Crnoj Gori 29 oboljelih od malih boginja | Radio Televizija Budva

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je kod 28 oboljelih dijagnoza postavljena na osnovu laboratorijskih pretraga sprovedenih u Institutu, dok je kod jednog slučaja dijagnoza uspostavljena na osnovu kliničke slike i dostupnih epidemioloških podataka.

Kako su naveli, 17 oboljelih je virusu bio izložen tokom boravka u inostranstvu ili je povezan sa uvozom virusa.

„Broj oboljelih koji su virusu bili izloženi na teritoriji Crne Gore i broj oboljelih kod kojih izvor infekcije nije precizno mogao biti utvrđen je identičan i on iznosi po šest za svaku od navedenih kategorija", kaže se u saopštenju IJZ.

Podsjećase da su svi pacijenti kod kojih precizan izvor inficiranja nije utvrđen i dalje predmet epidemiološke obrade.

Od registrovanja prvog slučaja i zaključno sa 20. martom najveći broj oboljelih u regionu registrovan je u Srbiji 3.890 oboljelih, gdje su tokom prethodne sedmice registrovana i dva smrtna slučaja, što ukupno čini 12 umrlih od morbila od početka epidemije.

Iz IJZ su naglasili da su morbili zarazna bolest čije su epidemiološke i mikrobiološke karakteristike dobro poznate i za koju učinkovita zaštita postoji više od 40 godina.

„Jedini način na koji će se dalje obolijevanje prekinuti je postizanje visokog nivoa kolektivnog imuniteta time što će sva osjetljiva djeca biti na vrijeme i adekvatno zaštićena”, zaključili su iz Instituta.