11-03-2019

U Crnoj Gori za deset mjeseci čak 600 razvoda

Razvod crkvenih brakova drastično je manji od raskida građanskih bračnih zajednica, kojih je za deset mjeseci prošle godine bilo čak 598. Mjesečno se u Crnoj Gori rastavi oko 50 građanskih brakova.

U Crnoj Gori za deset mjeseci čak 600 razvoda | Radio Televizija Budva

Preljuba je najčešći razlog razvoda crkvenih brakova, saopštio je diplomirani ekonomista i master teologije protojerej Predrag Šćepanović, dodajući da je crkva u prošloj godini razvela 40-ak bračnih zajednica sklopljenih pred bogom.

Šćepanović za Dan kaže da je za Crkvu svaki razvod braka i prekid bračne zajednice posebno bolan.

Govoreći o razlozima zbog kojih najčešće razvode parovi, Šćepanović navodi da je bračno nevjerstvo, odnosno preljuba najčešći.

“Ali i to što se bračni odnosi trajno poremete i, nažalost, među supružnicima dođe do potpunog prestanka komunikacije a, nažalost, i do otvorene mržnje”, pojašnjava Šćepanović.

On ističe da je Crkva odbila malo zahtjeva za razvod braka.

“Crkva razvodi samo one brakove gdje bračni drugovi više vremena ne žive zajedno, gdje ne postoji nikakav razgovor među bračnim drugovima i gdje postoji trajna netrpeljivost među njima”, naglašava on.

Na pitanje da li su mladi i građani koji svoju ljubav žele da krunišu pred Bogom svjesni šta znači crkveni brak, Šćepanović pojašnjava da su djelimično svjesni, ali da bi uvođenje vjeronauke u škole uticalo na svjesnost ljudi o značaju braka.