11-11-2020

U Crnoj Gori za sada nije zabilježen slučaj Afričke kuge svinja

Afrička kuga svinja (AKS) je zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Bolest se najčešće širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane.



Indirektnim putem je može prenijeti i čovjek preko kontaminirane obuće i odjeće, opremom, autima i drugim prevoznim sredstvima, piše i prenosi FosMedia.

Poznato je da se bolest može prenijeti i kontaktom životinje sa leševima uginulih i usmrćenih životinja, mogu je prenijeti i glodari, a postoje podaci da je prenose i krpelji, za Portal Danilovgrad objašnjava Mevlida Hrapović, načelnica Odsjeka za zdravlje i dobrobit životinja, u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.



Iako Afrička kuga svinja (AKS) nije opasna po čovjeka, kod svinja izaziva smrtnost do 100 odsto, jer se ova bolest ne može liječiti i ne postoji vakcina protiv AKS.


Prvi slučajevi ove bolesti bilježe se u Africi davne 1909. godine. Na evropskom tlu prvi put je zabilježena u Portugaliji i Španiji 1957. godine, dok je u regionu (Srbija) prvi put zabilježena prošle godine, kod domaćih, a kasnije i divljih svinja.

“Na osnovu procjene analize rizika, Evropska Komisija je svrstala Crnu Goru u zemlje visokog rizika. Rizik od unošenja AKS (ili bilo kog drugog uzročnika bolesti) smanjuje se uvođenjem i primjenom biosigurnosnih mjera na gazdinstvu, odnosno na svakom koraku duž lanca proizvodnje i trgovine kao što su stočna pijaca, klanice, transport životinja“, ističe sagovornica Portala Danilovgrada.

Specijalista veterinarske epidemiologije objašnjava da su ključne mjere koje treba sprovoditi usko povezane sa putevima širenja infekcije i dodaje:

“Držaoci svinja bi trebalo da se pridržavaju sljedećih preporuka i mjera za spriječavanje pojave ove bolesti:
– Pridržavanje propisa o identifkaciji životinja, kretanju i prometu životinja;
– Obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru
– Ne koristiti pomije/splacine/kuhinjski otpad
– Objekti za držanje svinja
– Čišćenje i dezinfekcija objekta i opreme
– Čišćenje i dezinfekcija odjeće i obuće
– Postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gdje se drže svinje
– Sprječiti kontakt domaćih svinja sa divljim svinjama
– Sprovesti mjere uklanjanja glodara, ektoparazita i zaštite životinja od krpelja
– Pravilno rukovanje stajnjakom i propisno odlaganje nusproizvoda odnosno otpada od klanja i slično.“

U organizaciji Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove organizovane su radionice za držaoce svinja, veterinare i lovce, a u kontinuitetu se održavaju i za ostale subjekte koji su uključeni u praćenje situacije na terenu i reagovanje u cilju sprečavanja pojave bolesti.

“Terenska veterinarska služba je vrlo značajna karika u podizanju informisanosti držaoca svinja o svim mjerama prevencije ove bolesti – prvenstveno primjene biosigurnosnih mjera, koje držaoci moraju da preduzimaju redovno, a naročito kada postoji opasnost od unosa virusa i pojave bolesti. Veterinarska služba je spremna da se kao i do sada, posebno ističući rezultate u sprečavanju pojave i širenja, kao i iskorijenjivanja takođe naročito opasne zarazne bolesti kvrgave kože goveda, efikasno i u punom kapacitetu založi za očuvanje zdravlja životinja.
Značaj u prevenciji širenja bolesti takođe imaju i lovci koja se ogleda, prvenstveno u obaveznoj primjeni biosigurnosnih mjera prije, tokom i nakon lova, obavještavanju o pronalasku leševa divljih svinja i dodatnih lovačkih aktivnosti tj. pojačan odstrijel populacije divljih svinja“, navodi Hrapović.

Imajući u vidu epidemilošku situaciju sa COVID-19, UBHVFP održava radionice u opštinama koje se nalaze u tzv. ”zelenoj” i “žutoj” zoni uz strogo poštovanje mjera propisanih od strane NKT-a.

Cilj i ovogodišnje kampanje je prvenstveno podizanje svijesti svih subjekata koji su uključeni u praćenje situacije na terenu i reagovanje u cilju sprečavanja pojave bolest, sa posebnim naglaskom na držaoce svinja i lovce.