15-03-2023

U Domu zdravlja Budva počeli obavezni sistematski pregledi predškolaca

Sistematski pregledi za upis u prvi razred osnovnih skola biće obavezni za svu djecu rođenu 2017. godine. Obavljaju se kod izabranog pedijatra u prethodno zakazanom terminu. Pred početak školovanja, važno je da dijete primi četiri vakcine: protiv difterije i tetanusa, polio i MMR vakcinu.

U Domu zdravlja Budva počeli obavezni sistematski pregledi predškolaca | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala


Dio pripreme za upis djece u prvi razred osnovne škole predstavlja i sistematski pregled koji je obavezan. U Domu zdravlja Budva preglede će vršiti dva ljekara u dvije smjene.


dr Veselin Vušurović, Foto: printscreen

“Pregledi se obavljaju od 8.30h do 10h u prvoj i od 15.30h do 17h u poslijepodnevnoj smjeni. Pregledi se zakazuju na broj telefona odjeljenja pedijatrije koji se nalazi na sajtu Doma zdravlja Budva. Svi koji su zakazani budu i pregledani”, kazao je u izjavi za Polis Veselin Vušurović, pedijatar.

Evo šta se sve kontroliše na sistematskom pregledu za đake prvake.

“To je jedan veoma važan pregled koji obuhvata prvo razgovor sa djetetom i roditeljima, da bi saznalil da li je do sada bolovalo i od kojih bolesti, kakve su te bolesti imale tok, ima li kakav ishod i prognoza tih bolesti ako ih je bilo, zatim se pristupa detaljnom fizikanom i neurološokom pregledu. Posebno se kontrološte lokomotorni sistem, provjerava se da li je pravilno razvijena kičma, mišići i da li je normalan rast i razvoj”, objasnio je Vušurović.

Nakon ovog pregleda dijete se upućuje na pregled kod psihologa, zatim ušnog i očnog ljekara. Vušurović je kazao koji su to najčešći problemi koji se utvrđuju pomenutim sistematskim pregledima.

“Postoji gojaznost u populaciji, vrlo rijetko se nalaze pothranjena djeca, ali gojazne djece ima. I ti očni pregledi utvrde reflekcione anomalije, kao što su školska miopija i astigmatizam i to je u porastu. Bilo je slučajeva potrebe za logopedskim tretmanom, odnosno pravilnim izgovorom pojedinih glasova", kazao je Vušurović.

Pred početak školovanja važno je da dijete primi četiri obavezne vakcine.

“Protiv difterije, tetanusa, zatim polio i MMR vakcina”, naglasio je Vušurović.

Ako dijete ima zdravstvene probleme kao što su respiratorne bolesti pluća ili nekih drugih infekcija ili poremećaja važno je da roditelji donesu dokumentaciju sa sobom. U nekim slučajevima polazak u školu se može odložiti, a to je najčešće nakon psihološkog testiranja koje daje konačan zaključak.