15-09-2023

U Drugoj osnovnoj školi održan okrugli sto “Uticaj ekrana na razvoj govora”

U okviru realizacija preporuka iz priručnika za nastavnike “Profesionalni razvoj na nivou škole/vrtića”, u Drugoj osnovnoj školi u Budvi u četvrtak je održan okrugli sto “Uticaj ekrana na razvoj govora”.


Foto: Druga osnovna škola

Kako su kazali iz Druge osnovne škole, logopedica Maja Braić pripremila je prezentaciju, nakon čega je uslijedila diskusija. Na samom početku izloženi su rezultati istraživanja o uticaju ekrana na razvoj govora 2013. godine i danas.

"Naglašena je uloga roditelja i važnost koordinisane zajedničke pažnje, međusobna interakcija djeteta i roditelja, scaffolding i ponavljanje. Date su smjernice o količini vremena koja je optimalna za provođenje vremena pred ekranom u zavisnosti od uzrasta djeteta, kao i o kvalitetu sadržaja koji se plasira djeci. Prema navedenim preporukama, za optimalni razvoj govora, savjetuje se izbjegavanje elektronskih uređaja do djetetove druge godine života, a ograničena upotreba od sat vremena dnevno za uzrast djece od dvije do pet godina. U ovom periodu od izuzetnog značaja je važnog uključivanja roditelja, koji bi procijenili kvalitet sadržaja i objašnjavali djetetu šta su gledali.
Učesnici su, u diskusiji, navodili primjere iz svog profesionalnog i ličnog iskustva, govorili o tome kako pretjerano izlaganje ekranu može biti opasno i za djecu starijeg uzrasta i koje su sve moguće negativne posledice. Na kraju, postavlja se pitanje koliko je ekran štetan po sebi, a koliko zbog toga što dijete odvlači od interakcije sa drugom osobom i dovodi u stanje izolovanosti", kazali su iz Druge osnovne škole, zahvalivši Kancelariji za Mlade Sekretarijata za društvene djelatnosti, Crvenom krstu Budva, JPU “Ljubica V. Jovanović Maše” i OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” na podršci i aktivnom učešću u realizaciji okruglog stola.