20-04-2014

U Kotor uplovio Brod mira

Istorijska zbivanja, ali i savremeni trenutak, nameću potrebu ujedinjenja u naporima za izgradnju svijeta oslobođenog od opasnosti nuklearnog naoružanja, poručio je potpredsjednik opštine Kotor Branko Nedović.

U Kotor uplovio Brod mira | Radio Televizija Budva

On je danas u Galeriji solidarnosti u Starom gradu pozdravio predstavnike japanskog Broda mira koji su u okviru projekta "Globalno putovanje za nuklearni slobodni svijet", doputovali u Kotor.

Među putnicima je i šestoro Hibakuša-ljudi koji su preživjeli nuklearne bombe bačene prije 69 godina od Sjedinjenih Američkih Država na Hirošimu i Nagasaki.

"Smatram da je Brod mira pronašao pravu luku za pristanak jer je stigao u grad koji uz bogatu kulturno istorijsku tradiciju baštini neprocjenjive vrijednosti međuljudskih odnosa, tolerancije i razumijevanja", kazao je Nedović.

On je istakao da je današnji susret još jedna prilika da se uputi apel za ukidanje atomskog naoružnja.

"Iskreno se nadam da će ovaj susret u Kotoru, kao jednoj od 20 luka na putovanju Broda mira doprinijeti da se realno ukaže na katastofalne posljedice nuklearnog naoružanja, te da uputimo zajednicčki apel o neophodnosti ukidanja te vrste naoružanja i globalnoj potebi da živimo u slobodnom svijetu, uključujući se u međunarodnu kampanju za mir", naveo je Nedović.

On je istakao i da je vrijeme da mlade generacije shvate i razumiju problem nuklearnog uticaja na budućnost, kao i da je zato važno da čuju svjedočanstva Hibakuša.

Matična luka Brod mira je u Japanu, a cilj njegovog krstarenja svijetom je promovisanje ljudskih prava, zaštita životne sredine i održivi razvoj.

Hibakuše će brodom posjetiti 20 luka u 18 zemalja pružajući svoje svjedočenje i potencirajući poziv na ukidanje nuklearnog naoružanja.

Organizator boravka u Kotoru je nevladina organizacija Eko-centar Delfin, a projekat je podržala Opština Kotor.

Gostima u Galeriji mira danas su se obratili i predsjednica Eko centra Delfin Ljilja Radunović, direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac i predstavnica Morskoa Dobra Jelena Jelušić.