16-03-2016

U njeguškoj kobasici i sudžuku pronašli opasnu bakteriju listeriju

Nakon utvrđenih nepravilnosti u maloprodajnim objektima tokom prva dva mjeseca ove godine uništeno je 162,5 kilograma mesa, dok je zbog prisustva bakterija "listerija" privremenu zabranu rada dobilo više proizvodnih objekata.

U njeguškoj kobasici i sudžuku pronašli opasnu bakteriju listeriju | Radio Televizija Budva

Posljednji izvještaji Uprave za inspekcijske poslove upalili su crveni alarm i natjerali nas da se zapitamo kakvo meso kupujemo i konzumiramo.

Naime, zbog prisustva bakterije listerija monocitogenes u proizvodima od mesnih prerađevina, poput njeguške kobasice i sudžuka, privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima "Primato P" iz Danilovgrada, "Velmont doo" iz Podgorice i Klanici sa preradom "Burko" iz Bijelog Polja.

Istovremeno, svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nalaz je u spornim proizvodima pokazao prisustvo bakterije "listerija", koja može dovesti do gnojnog menigitisa, meningoencefalitisa, encefalitisa, endokarditisa. Simptomi uzrokovani ovom bakterijom manifestuju se glavoboljom, ukočenim vratom, visokom temperaturom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svijesti, konvulzije i paralize različitih mišića.

"U maloprodaji je uništeno ukupno 162,5 kg mesa. Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promjene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji. Privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima Primato P iz Danilovgrada, Velmont doo iz Podgorice i Klanica sa preradom Burko iz Bijelog Poljea, zbog nalaza bakterije Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa (njeguškoj kobasici kod Primata i Velmonta i sudžuku kod Burka), a svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji, dok se ne izvrše potrebne analize", naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako ističu, inspektori su u ovim objektima rješenjima naredili preduzimanje svih propisanih mjera.

Iz Uprave navode da je u periodu od 1. januara do 29. februara 2016. godine izvršeno uzorkovanje u 150 objekata, a ukupno su uzeta 522 uzorka. Od tog broja, 473 su uzorka mesa, iznutrica, prerađevina i proizvoda i 49 briseva.

“Kod ovih uzoraka urađeno je preko 650 analiza na različite parametre (npr. na jednom uzorku ispitivano je više različitih parametara). Pored uzoraka, uzeto je i 49 briseva sa ruku mesara, sa uređaja i opreme, radnih površina i sl" navode u UIP.

Istakli su da je nakon provjera u maloprodaji uništeno ukupno 162,5 kg mesa, a razlozi uništavanja mesa, kažu u Upravi, bili su senzorske promjene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji.

“Neuredni nalazi odnosilisu se najviše na mikrobiološku neispravnost prerađevina od mesa (ćevap, pljeskavica i roštilj kobasica, briseve), koje se proizvode u maloprodajnim objektima mesa (mesare, sektori mesa), što govori o nedovoljnom vođenju računa o higijeni tokom rukovanja mesom, kao i o nedovoljnoj obučenosti uposlenih", navodi se u saopštenju UIP.

Analize su, kako je rečeno u UIP, rađene na sve parametre bezbjednosti i kvaliteta, a svi nalazi za svježe meso bili su uredni, bez obzira da li je meso uvezeno ili domaćeg porijekla.

Nalazi na svježe meso uredni

Iz Uprave su istakli da su od ukupnog broja uzetih uzoraka, 104 uzorka različitih vrsta svježeg mesa i briseva uzeta sa površine mesa i iznutrica, od čega 86 uzorka hlađenog mesa i devet uzoraka zamrznutog mesa (iz uvoza i domaćeg) i 9 uzoraka iznutrica.

“Svi nalazi su uredni. Uzeto je 296 uzoraka prerađevina od mesa (mljeveno meso, roštilj smjesa, ćevap, pljeskavica i roštiljka) i 73 uzorka proizvoda od mesa (bareni, dimljeni, fermentisani, suvomesnati proizvodi i sl.) Pored uzoraka, uzeto je i 49 briseva sa ruku mesara, sa uređaja i opreme, radnih površina i sl. Analize su rađene na sve parametre bezbjednosti i kvaliteta. Svi nalazi za svježe meso bili su uredni, bez obzira da li je meso uvezeno ili domaćeg porijekla", pojasnili su iz Uprave.

Stafilokoka u crnogorskoj pančeti

U nalazu inspektora se navodi da je u hercegnovskom marketu Voli stavljeno van prometa 8,5 kilograma mesa crnogorska pančeta, jer je nalaz bio neuredan zbog prisustva bakterije stafilokoka.

Cetinjskoj Lidi zabranjen promet mesa

U Cetinjskom market “Lida 7" uništeno je 10 kilograma neoznačenog i deklarisanog mesa (juneća plećka Goranović Nikšić). Takođe, inspektori su naredili da se u ovom objektu od 3. marta ne vrši promet mesa.