23-03-2021

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice evidentirano 20 primjedbi, jedna iz Budve.

Prošle sedmice je građanka Budve tražila je objašnjenje inspekcije jer poslodavac, čije je preduzeće zatvoreno usljed pandemije, tvrdi da nije u mogućnosti da zaposlenima isplati zaradu pošto mu država još nije uplatila subvencije.

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice evidentirano 20 primjedbi, jedna iz  Budve. | Radio Televizija Budva

Građani su se uglavnom žalili na neizdavanje fiskalnih računa i to u prodavnici Amazonia u Herceg Novom, cvjećari Iris u Baru i marketu u Rožajama. Evidentirane su i pritužbe na nepoštovanje mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa i to u kladionici Volcano u Bijelom Polju, marketu Voli na Cetinju i kafe baru Ivangrad u Beranama.

Građani su se žalili da su zaposleni u preduzeću Jasen u Pljevljima neosigurani, ne dobijaju slobodne dane i ne poštuju epidemiološke mjere, dok firma Euro-unit Montenegro iz Podgorice, koja se bavi dostavom proizvoda preko kurira, nezakonito naplaćuje dostavu i ne izdaje fiskalne račune.

Evidentirana je i pritužba na neljubaznost zaposlenih u Domu zdravlja Bar, kao i rad na crno prodavnice suhomesnatih proizvoda na barskoj zelenoj pijaci.

Građani su se žalili i na nepropisno parkiranje, rupe na putu, otvoreni šaht, otpad i udubljenje na trotoaru, iskrivljen putni branik i smeće.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.