18-02-2023

U Osnovnoj školi “Mirko Srzentić” počela realizacija projekta “Edukativno i kreativno do restauracije”

U Osnovnoj školi “Mirko Srzentić” u Petrovcu počela je realizacija projekta “Edukativno i kreativno do restauracije”.


Foto: OŠ “Mirko Srzentić”

Iz ove škole podsjetili su da je u decembru prethodne godine potpisan ugovor sa Turističkom organizacijom opštine Budva, koja je obezbijedila neophodna finansijska sredstva putem Javnog poziva za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine.

Takođe, istakli su da je petrovačko Društvo za kulturni razvoj “Bauo” partnerska organizacija na projektu.

"U okviru ovog projekta centralna aktivnost biće čišćenje i restauracija spomen-biste sa spomen-pločom Mirka Srzentića, koja je postavljena na ulazu škole. Radove će izvoditi firma s konzervatorskom licencom Restart ing d.o.o. Budva, a stručni tim će predvoditi Veselin Ražnatović, diplomirani restaurator-konzervator", obavijestili su iz OŠ “Mirko Srzentić”.

Izvršni direktor Društva “Bauo”, Dušan Medin, juče je bio gost Škole na javnom času posvećenom Mirku Srzentiću.

"Ističemo zadovoljstvo što se naši bivši učenici i dalje rado odazivaju na naše pozive za saradnju, kako bismo zajedno unaprijedili kvalitet rada petrovačke osnovne škole i što više znanja prenijeli mladim sugrađanima-osnovcima. Medin je juče učenicima od VI do IX razreda govorio o životu Mirka Srzentića, o našem baštinjenju i pamćenju njegovog lika, kao i o samoj bisti i neophodnosti sprovođenja konzervatorskih mjera na njoj", naveli su u saopštenju.


Foto: OŠ “Mirko Srzentić”

Medin je, kako su kazali, govorio i o značaju dokumentarne izložbe posvećene upravo Srzentuću - “Sjećanje i nezaborav”, koja je rezultat arhivskih istraživanja dr Mile Medigović Stefanović.

"Inače, izložba se od 9. oktobra 2022. nalazi u našoj školi i sadrži do sada uglavnom nepoznate podatke, brojnu pisanu i likovnu građu o životu Mirka Srzentića, ali i drugih važnih istotijskih ličnosti našeg kraja i Crne Gore", dodali su iz petrovačke Osnovne škole.

Kao važan segment projekta naveli su i vajarske i likovne radionice koje će voditi vajarka Milijana Istijanović i slikarka Jelena Papović.

"Radionice će pohađati učenici od VI do IX razreda, koji će osim usvajanja vajarskih i slikarskih vještina i pravljenja novih, manjih bisti Mirka Srzentića od mekog materijala, učiti o važnosti umjetnosti, o vrijednosti spomenika i drugih umjetničkih djela i o važnosti čuvanja istih. Radionice će početi sa radom u martu ove godine. O daljem toku realizacije ovog projekta blagovremeno ćemo informisati javnost", zaključili su iz OŠ “Mirko Srzentić”.