23-12-2020

U planu izgradnja sale za fizičko u budvanskoj srednjoj školi

Nakon skoro 35 godina od izgradnje zgrade u kojoj se nalazi Srednja mješovita škola "Danilo Kiš", učenici bi naredne godine mogli da dobiju i salu za fizičko vaspitanje. To je za Radio Budvu najavio direktor škole Ivan Ivanović.


Foto: Arhiva, portal RTV Budva.

"Rekonstrukcijom školskog amfiteatra u multifunkcionalnu salu, koju bi finansirala Opština Budva, riješili bismo i taj dugogodišnji problem", kazao je on.

Sala će se, rekao je Ivanović, koristiti ne samo za izvođenje nastave fizičkog vapitanja nego će biti osposobljena i za bioskopske projekcije kao i pozorišne predstave.

To bi, dodao je, bila velika stvar i za kulturni život grada, posebno tokom zimskog, ali i ljetnjeg perioda, jer će sala, kako je naglasio, moći da primi 250 do 300 ljudi.

"Biće veoma komforna, i što se tiče pozornice kao i smještaja za publiku", kazao je između ostalog Ivanović objašnjavajući da će, ako se projekat realizuje, biti u mogućnosti da u dogovoru sa Gradom Teatrom održe i pozorišne predstave.


Foto: Arhiva, portal RTV Budva

On je istakao da postoji dramska sekcija u JUSMŠ "Danilo Kiš", gdje profesori rade sa djecom.

"Možemo da održimo i neke naše školske predstave koje smo već imali na repertoaru ranijih godina. Takođe, znate i sami da se tokom ljetnjeg perioda, kada se desi da je loše vrijeme, otkažu predstave Grada teatra. Mislim da bismo spojili lijepo i korisno", naveo je Ivanović ukazujući na to da će Budva tim projektom dobiti jedan ozbiljan, reprezentativni objekat koji bi zadovoljio sve standarde", rekao je Ivanović za Radio Budvu.

Neadekvatni uslovi za izvođenje nastave fizičkog

O značaju fizičkog vaspitanja za učenike u srednjoškolskom uzrastu sagovornik ukazuje da je škola koja nema adekvatne uslove za izvođenje nastave zapravo hendikepirana.

"Znamo koliko je danas fizičko vaspitanje važno za djecu u periodu kada se razvijaju. Ima mnogo djece koja su sa raznim deformitetima, od kičmenog stuba, preko stopala i raznih drugih stvari. Tako da je sve to negdje uzrok što se slabo izvodi fizička aktivnost, ne samo u školama nego i van nje. Tako da bi mi zaista željeli da u nekom slobodnom vremenu napravimo sekcije sa profesorima fizičkog vaspitanja, gdje bi djeca mogla da, u nekom slobodnom vremenu, koriste tu salu", istakao je Ivanović dodajući da bi salu mogli koristiti i građani Budve.

Programom investicionih aktivnosti Opštine Budva za 2021. godinu, za adaptaciju i rekonstrukciju obrazovnih institucija predviđen je iznos od 200,000 eura. O programu će se odbronici izjasniti na narednoj sjednici Skupštine opštine najavljenoj za 28. decembar.



N.D./M.S.