08-02-2022

U proteklih mjesec dana na području Budve 29 saobraćanih nezgoda

Saobraćajne nezgode sa tragičnim epilogom nažalost su dio svkodnevice u Crnoj Gori. Najčešći prekršaji koje uočavaju policijski službenici, a zbog kojih su sankcionisani vozači, i dalje su neprilagođena brzina, preticanje kolone vozila ili vozila na punoj liniji, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. U proteklih mjesec dana na području Budve dodgodilo se 29 saobraćanih nezgoda.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, na putevima u CG je evidentiran povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima je, u periodu od kraja januara do početka februara, život izgubilo šest osoba, od kojih su čak tri stradala lica bila mlađa od 26 godina.

"U posljednje vrijeme svjedoci smo da je na našim putevima bio povećan broj nezgoda. Što se tiče Budve, od početka tekuće godine broj saobraćajnih nezgoda je otprilike na prošlogodišnjem nivou. Što je najbitnije, nismo imali smrtno stradalih lica. U tom periodu dogodilo se 29 nezgoda u kojima je 17 lica zadobilo lakše, a dva teže tjelesne povrede. Ono što je zabrinjavajuće, u pet saobraćajnih nezgoda učestvovali su vozači koji su bili pod uticajem alkohola", kazao je za "Polis" zamjenik komandira Centra bezbjednosti Budva Željko Kadović.

Saobraćajna infrastruktura i tehnička ispravnost vozila često utiču na povećan broj nezgoda, ali ljudski faktor je presudan.

"Tu bih izdvojio prekoračenje brzine, nepropisno preticanje i nezaobilazni telefon - korišćenje telefonskih uređaja u toku vožnje. Tek poslije toga, tehnička ispravnost vozila i stanje kolovoza", istakao je on.


Kadović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Kako je rekao, policijske patrole su na terenu svakodnevno i sprovodne lokalne, ali i nacionalne akcije. Uprava policija sprovodi planske aktivnosti vezano za bezbjednost saobraćaja, a patrole su svakodnevno na terenu.

"Putne pravce pokrivamo prema Cetinju, Petrovcu i mostu u Lastvi gdje se vrši radarska kontrola. Radar je najsavremenije generacije. Izvodimo lokalne, kao i nacionalne akcije koje, slobodno mogu reći, daju rezultate. Međutim, sve dok imamo povrijeđene i smrtno stradala lica, mi nismo zadovoljni", naglasio je zamjenik komandira CB Budva.

Uprava policije će u narednom periodu u okviru realnih mogućnosti nastojati da kroz pojačano prisustvo službenika, preventivnim, ali i represivnim aktivnostima, doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.


M.S.