11-01-2021

U prvoj sedmici drugog polugodišta nastava vjerovatno online

Nastava za sve razrede u crnogorskim školama vjerovatno će u prvoj sedmici drugog polugodišta, od 18. januara, biti organizovana samo online. To je na današnjoj konferenciji za novinare najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a kao razlog za takvu odluku navela je pripreme da se sva djeca uskoro vrate u školske klupe.


Foto: Ilustracija

“Cilj nam je da djeca počnu da idu u škole i da se smanji online nastava. Jasno je da uslovi u školama moraju biti takvi da transmisija širenja virusa zadrži na nekom nivou. Naša odjeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podijeljena na dva. Imamo oko 70 škola koje se mogu jednostavno organizovati, a ostale moramo dodatno pripremiti. Preliminarno smo dogovorili da prva sedmica bude online za svu djecu, kako bismo omogućili povratak u škole uz poštovanje mjera”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je saopštila danas nove mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, a jedna od njih je da se ukida zabrana međugradskog saobraćaja vikendom.

“Druga važna mjera je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja na koronavirus”, kazala je ona na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja.

Treća mjera se odnosi na zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine 13. januara kako na zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

“U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenja muzike. Zabranjene su svirke, kao i žurke, što nam je u prethodnom periodu predstavljalo problem”, navela je ona.

Ministarka se zahvalila građanima koji su za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika poštovali mjere za suzbijanja širenja koronavirusa.

“Zahvaljujući njihovom ponašanju i preduzetim aktivnosti današnja situacija je ipak bolja od one koju smo imali prije praznika”, navela je ona.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku je u bolnicama 57,3 odsto popunjenosti kovid bolesnika, 45,5 odsto bolesnika u jedinicama intenzivne njege.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da nije bilo porasta broja novozaraženih na nivou države, ali da postoji široka lokalna transmisija virusa.

“Trend obolijevanja se održava i pored brojnih izazova. Broj pozitivnih i testiranih u decembru se kretao od 20 do 34 procenta. U januaru se kretao od 20 do 35 procenata, trećeg i četvrtog što dokazuje da nijesmo imali porast oboljelih. Stopa aktivnih slučajeva na 100 hiljada ljudi i dalje se najviše održava u Podgorici, na Cetinju i u Baru”, naveo je Galić.


(Pobjeda/Roditelji.me)