04-05-2020

U Sloveniji i BiH bez novih slučajeva korona virusa

U Sloveniji i BiH u posljednja 24 sata nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze korona virusa. U Sloveniji je i dalje ukupno 1.439 zaraženih osoba. Dok se u BiH povećao broj osoba koje su se oporavile.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

U Sloveniji je preminuo još jedan oboljeli od Kovida19, čime je ukupan broju preminulih povećan na 97.

Iako je epidemiološko stanje stabilno, a širenje virusa, prema službenim podacima, pod kontrolom, vladini predstavnici upozoravaju da se i dalje treba pridržavati mjera socijalne distance, higijene i još uvijek važećih restrikcija kako bi se omogućilo dalje ublažavanje mjera.

Danas su počeli da rade frizerski saloni, restorani i kafići na otvorenim prostorima.

Nova odluka o mogućem ublažavanju mjera biće donijeta za 14 dana, koliko traje inkubacija korona virusa, kako bi se spriječilo izbijanje novih zaraza, upozorio je danas na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin portparol Jelko Kacin.

Prema podacima koje su ovih dana prenijeli mediji, u slovenačkim opštinama još uvijek je više od 120 "aktivnih" slučajeva potvrđene zaraze korona virusom, što znači da su takvi pojedinci potencijani prenosioci bolesti.

U Sloveniji je do sada od 56.136 testiranih na prisutnost korona virusa, potvrđeno 1.439 zaraženih, što je relativno nizak stepen zaraze.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je na konferenciji za novinare da je ovo prvi put da u BiH ima više oporavljenih nego aktivnih slučajeva.

Prema njegovim riječima, u BiH je testirano 344 uzorka s tim da nijedan od njih nije bio pozitivan na Kovid-19, prenose agencije.

"Sa današnjim danom broj oporavljenih osoba je 461, dok je aktivno oboljelih 444", rekao je Pehar.


Izvor: Beta/Mina