20-09-2019

U Zavodu zadovoljni sezonskim zapošljavanjem

U Crnoj Gori je na sezonskim poslovima od početka godine angažovano 11,6 hiljada radnika, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Suljo Mustafić i dodao da su na takav rezultat uticale brojne realizovane mjere i aktivnosti te institucije.

U Zavodu zadovoljni sezonskim zapošljavanjem | Radio Televizija Budva

Mustafić je kazao da je, poređenja radi, tokom čitave prošle godine bilo zaposleno ukupno 9,23 hiljade sezonaca.

„Veliki doprinos ovogodišnjim rezultatima dala je i državna kampanja Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi. Ciljano smo poslodavcima organizovali neposredan kontakt sa nezaposlenima, u njihovim sredinama i doprinijeli da poslodavci porade na poboljšanju uslova rada“, rekao je Mustafić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, s obzirom da je posredovanje osnovna uloga Zavoda, glavni izazov je bio da se svi poslovi, koji se nude u Crnoj Gori, prvo ponude domaćim radnicima, ali i da se privredi obezbijedi kvalitetan kadar.

„S obzirom da se turistički sektor suočava s nizom izazova, a ljudski potencijal je jedan od najvećih, od poslodavaca je neophodno zahtijevati da blagovremeno planiraju sve svoje aktivnosti“, poručio je Mustafić.

On je pozvao poslodavce da na vrijeme isplaniraju koliko će im trebati radnika za najtraženija zanimanja, kako bi oni koji su zainteresovani, a bez iskustva, uz podršku Zavoda na vrijeme bili obučeni.

„Apelujem na poslodavce da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike sa većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama“, saopštio je Mustafić.

Načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima, Sonja Ivanović, rekla je da su glavni izazovi tokom ove sezone bili kako na najbolji mogući način kvalitetno posredovati u zapošljavanju i kako animirati poslodavce da ove godine zapošljavaju domaću radnu snagu.

„Naš plan je ove godine bio da zaposlimo deset hiljada sezonaca, a ambicija nam je bila da taj broj bude deset odsto veći“, rekla je Ivanović.

Ona je dodala da je Zavod napravio dobru pripremu za početak sezone, odnosno da je obavio razgovore sa nezaposlenima i organizovao posjete poslodavcima.

„Treća ciljna grupa prema kojoj je Zavod išao u dijelu promocije sezonskog zapošlajavanja bili su mladi ljudi - đaci i studenti, koji se nalaze u procesu obrazovanja. To je ogroman potencijal i Crna Gora na njih ozbiljno računa“, poručila je Ivanović.

Najbrojnije zapošljavanje je tokom sezone bilo iz primorskih opština, oko 40 odsto, iz centralnog regiona 34 odsto, a sjevernog 26 odsto.

U Zavodu smatraju i da će dva nova programa - osposobljavanje za samostalan i za rad kod poslodavaca, za koje su danas potpisani ugovori, doprinijeti povećanju zaposlenosti u narednom periodu.

ZZZ je za finansiranje tih programa odobrio ukupno 834 hiljade EUR.

Pomoćnica direktora u sektoru za zapošljavanje, Sanja Rabrenović, kazala je da su ugovori potpisani sa poslodavcima koji će izvoditi dva programa za 500 nezaposlenih.

„Program osposobljavanje za samostalan rad izvodiće 78 poslodavaca. Učesnici programa biće 250 srednjoškolaca, odnosno 250 nezaposlenih koji imaju treći ili četvrti nivo obrazovanja i koji nemaju radno iskustvo“, kazala je Rabrenović.

Program za njih trajaće šest mjeseci oni će za to vrijeme biti u radnom odnosu.

Rabrenović je rekla da će drugi program – osposobljavanje za rad kod poslodavaca, izvoditi 55 poslodavaca.

„Učesnici programa biće takođe 250 nezaposlenih osoba i to onih za koje smo ustanovili da je prepreka u njihovom zapošljavanju bila nedostatak praktičnih znanja i vještina“, objasnila je Rabrenović.

Taj program će trajati tri mjeseca, a učesnici će sticati praktična znanja za rad na konkretnim radnim mjestima.

“Očekujemo da se značajan broj učesnika programa zaposli i nakon realizacije ovih programa, odnosno da nastave da rade kod onih poslodavaca kod kojih su se uz finansijsku podršku ZZZ i osposobljavali”, zaključila je Rabrenović.


Mina