05-01-2018

U ZIKS-u 1,15 hiljada osoba

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija nalazi se 1,15 hiljada osoba, od čega pravosnažnu kaznu služi 829 zatvorenika u spuškom i bjelopoljskom zatvoru, a u istrazi je 321 pritvorenik.

U ZIKS-u 1,15 hiljada osoba | Radio Televizija Budva

Prema podacima koje je Pobjedi dostavio tim za odnose s javnošću ZIKS-a, četiri zatvorenika služe maksimalnu kaznu od po 40 godina.

Od ukupnog broja osoba koje su na izdržavanju kazne 759 je u Spužu, dok je 70 u zatvoru u Bijelom Polju.

Pritvorenika protiv kojih nije okončan istražni postupak u Podgorici je 290, a u Bijelom Polju 31.

Protekle godine, kako su saopštili iz ZIKS-a, poboljšani su uslovi u toj ustanovi, renovirani su brojni objekti, izgrađen je novi maloljetnički zatvor, a u planu je i gradnja novog zatvora u Bijelom Polju.

“Strategijom izvršenja krivičnih sankcija za period od prošle do 2021. godine planirana je izgradnja specijalne zdravstvene ustanove za izvršenje mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi”, naveli su iz ZIKS-a.

Takođe, gradiće se i prijavnica koja obuhvata prostorije za kontrolu i pretres osoba, stvari i vozila koja ulaze u zatvor, za sprovodničku i interventnu službu.

Kako su naveli, u narednom periodu u planu je da se izgradi multifunkcionalni objekat za vjerske, sportske, kulturne i radne aktivnosti zatvorenika i službenika ZIKS-a.