19-12-2018

U znak sjećanja na Sv. Nikolu podignuto hiljade crkava i manastira

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli. Procjenjuje se da polovina pravoslavaca u Crnoj Gori slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste. Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC.

U znak sjećanja na Sv. Nikolu podignuto hiljade crkava i manastira | Radio Televizija Budva

Slavi se 19. decembra u svim hramovima pravoslavne crkve.
Porodice koje tog svetitelja imaju za zaštitnika na taj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i u krugu najbližih slave svetog Nikolu.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u oblasti Likije na području Male Azije kao jedinac poznatih i bogatih roditelja None i Teofana. Kao jedinca darovanog im od Boga oni su dijete posvetili Bogu. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine prema Julijanskom kalendaru i taj se dan obilježava kao pomen na svetitelja. Poslije smrti roditelja Nikola je imanje razdijelio i podijelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe.



U cilju sijećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci. Veliki broj vijernika obilježava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu kojom prilikom se uz slavsku svijeću i kolač kao i Oče naš okupljaju članovi porodice mole Bogu i slave ovog svetitelja kao zaštitnika.



Sveti Nikola čudotvorac, zaštitnik pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih hrišćanskih svetaca, i to ne samo kod pravoslavnog naroda.

Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.

Srećna slava svima koji danas slave.