05-12-2021

UIP: Četvrta akcijska kontrola dala rezultate, smanjen broj nepravilnosti

U petak i subotu veče sprovođene su akcijske kontrole ugostiteljskih objekata u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Tivtu, Herceg-Novom, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu i Gusinju od stane Uprave za inspekcijske poslove (UIP), uz asistenciju Uprave policije i Komunalne inspekcije i policije. Kako su kazali iz UIP, podnijeto je pet krivičnih prijava, a dva objekta u Beranama zapečaćena su zbog rada bez odobrenja.


Foto: UIP

Oni su saopštili da je za dvije večeri kontrolisano ukupno 129 ugostiteljskih objekata - u petak 64, a u subotu 65), te da je utrvrđeno 12 nepravilnosti, a podnijeto je i pet krivičnih prijava - tri u petak, dvije u subotu.

"Krivične prijave su podnijete zbog nepoštovanja Odluke Vlade Crne Gore o posjedovanju covid potvrda prilikom ulaska u ugostiteljski objekat (gosti i zaposleni), nepostojanja lica koje je zaduženo za provjeru jednog od potrebnih sertifikata, nepridržavanja propisane distance, boravka većeg broja gostiju za jednim stolom od dozvoljenog i nepostavljanja pleksiglasa. U Beranama su podnijete tri krivične prijave i to protiv odgovornih lica u sljedećim objektima: kafe bar "A&V", hotel "Berane" i lounge bar "Cafe", u Bijelom Polju jedna krivična prijava protiv odgovornog lica u pub "Dark Wood" i Nikšiću jedna krivična prijava protiv odgovornog lica u kafe baru "Staro pazarište" ", naveli su u saopštenju.

Iz UIP su kazali da su u Beranama donijeta dva rješenja o zabrani rada pečaćenjem objekta zbog rada bez odobrenja.

Kako su dodali, izdato je i devet prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 2.650 eura.

Zbog konzumacije duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta izrečena su tri prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.800 eura.

Tržišna inspekcija je kontrolisala tržne centre, hipermarkete, poslovne objekte, trgovinu i zanatstvo i u dane vikenda izrekla prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 10.350 eura.

"Kontrolom ugostiteljskih objekata koji organizuju svadbe i ostale proslave, nije utvrđeno da su se iste održavale, te nijesu konstatovane ove nepravilnosti. Kontrolom košarkaške utakmice u Baru između KK "Mornar" i "Mega Mozart" utvrđeno je nepoštovanje propisane distance i protiv KK "Mornar" biće podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Apelujemo na ugostitelje da poštuju epidemiološke mjere i odredbe Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, s obzirom da će se akcijske kontrole nastaviti u narednom periodu. Zahvaljujemo se Upravi policije i Komunalnoj policiji na pruženoj asistenciji prilikom sprovedenih kontrola za vikend", poručili su iz UIP.