06-07-2023

Ukidanjem jeftinih letova zatvara se prozor u svijet za mnoge

Najava niskobudžetnih kompanija da će ukinuti letove nije dobra i trebalo je staviti u omjer kvaliteta pruženih usluga sa visinom takse, kazala je dekanka Fakulteta za turizam Univerziteta Mediteran Silvana Đurašević za Radio Slobodna Evropa.

Ukidanjem jeftinih letova zatvara se prozor u svijet za mnoge | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Đurašević smatra da država treba da brine o kvalitetu života građana koji, kako kaže, u 21. vijeku plaćaju najskuplje avionske karte.

"Glavni prozor u svijet tek sada će nam biti Tirana i Dubrovnik, jer imaju znatno veći broj ruta, po znatno nižim cijenama. Godinama već putovanja na dalje destinacije, vezujemo za Beograd", kaže ona.

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu juče je imao 111 odlazećih i 106 dolazećih letova. Tirana je imala 120 odlaznih i isto toliko dolaznih letova.

S druge strane Crna Gora, u špicu sezone, ima 25 dolazećih i isto toliko odlazećih letova s podgoričkog, i isto toliko s tivatskog aerodroma.

Niskobudžetne avio-kompanije Rajaner i Vizer najavile su da će od kraja oktobra ukinuti letove iz Crne Gore ka Barseloni, Zagrebu, Mančesteru, Zagrebu, Rimu i Beču.

Vazduhopolovni analitičar Alen Šćurić ranije je za TVCG kazao da bi ove zime naša zemlja zbog odluke niskobudžtnih avio-kompanija mogla izgubiti do 82.000 putnika.